Mađarski pokret: Da se stane uz Tibora Varadija

Pokret javno poziva Ištvana Pastora da kao strateški partner Fidesz-KDNP odlučno odbije svaku vrstu sastavljanja lista

19. apr 2018

Predsedništvo Mađarskog pokreta, političke organizacije u Vojvodini, izdalo je saopštenje povodom namere novih vlasti u Mađarskoj da se nakon parlamentarnih izbora 8. aprila kao prvi zadatak usvoji paket zakona “Stop Šoroš”. Mađarski pokret smatra da će ovaj paket zakona biti zapravo zakonska pozadina isključivanja pojedinaca iz javnog života.

Naime, u nedeljniku “Fiđelo” (Figyelő) objavljen je spisak ličnosti koji su povezani da američkim milijarderom mađarskog porekla Đerđom Šorošom. Na listi su profesori, civilni aktivisti, novinari, javne ličnosti Mađarske, među njima i dr. Tibor Varadi, međunarodno priznati profesor prava, odgovorni urednik mađarskog literarnog časopisa u Vojvodini „Uj Simposion“ od 1969 do 1971 – podseća se u saopštenju Predsedništva Mađarskog pokreta, naglašavajući da je Tibor Varadi bio i član Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji, bavio sa pitanjima autonomije manjina, osnivač je programa za stipendiranje studenata i studenata postdiplomskih studija „Varadi“, a sredstva je obezbedio iz privatne imovine.

Imajući u vidu ove informacije, Mađarski pokret javno poziva predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora da kao strateški partner vladajućeg partijskog saveza u Mađarskoj Fidesz-KDNP odlučno odbije svaku vrstu sastavljanja lista i da zauzme stav protiv okaljanja Tibora Varadija. Takođe poziva i predsednika Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji Jeneja Hajnala da stane uz Tibora Varadija, ceneći između ostalih njegov rad u osnivanju programa stipendiranja u Vojvodini.

(Vajdašag ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga