Mađarski poket: Ištvan Pastor je potrošen političar, treba da se penzioniše 

"Kada jedan autokratski lider poput njega upadne u spiralu pada rejtinga, to je put bez povratka”

16. nov 2018

Predsedništvo opozicionog Mađarskog pokreta uputilo je pismo državnom sekretaru za nacionalnu politiku u Vladi Mađarske Janošu Arpadu Potapiju u kojem je navelo da politička snaga mađarske zajednice u Vojvodini nikada nije bila manja nego što je danas, o čemu svedoči i rekordno nizak odziv birača na izbore za Nacionalni savet Mađara, i ocenio da je lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor “potrošen” političar.

“Ključni razlog za debakl SVM-a, kako na izborima za nacionalni savet, kao i na brojnim drugim izborima za mesne zajednice, jeste politička potrošenost Ištvana Pastora. Kada jedan autokratski lider poput njega upadne u spiralu pada rejtinga, to je put bez povratka”, ocenio je Mađarski pokret.

Dodali su da će Mađarski pokret u narednom periodu “kontinuirano ohrabrivati Ištvana Pastora da se što pre povuče u političku penziju” i da time stvori uslove za ponovno uspostavljanje “sloge” u javnom i političkom životu Mađara u Vojvodini.

“Bez toga će politički značaj Mađara opasti na nivo uticaja manjinskih zajednica sa 30-50 hiljada pripadnika”, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Oni su naveli da su od 18 nacionalnih zajednica koje su svoje nacionalne savete birale na neposrednim izborima, pripadnici 13 zajednica na ove izbore izašli u većem procentu od Mađara, a prvi put se od uvođenja višestranačja u Srbiji dogodilo da su Bošnjaci u većem broju (55.694) izašli na jedne izbore, od pripadnika mađarske zajednice (47.309), nasuprot činjenici što je broj Mađara značajno veći.

Izborna lista SVM-a osvojila je 39.166 glasova, odnosno 30 mandata, a lista Mađarskog pokreta 7.516 glasova, odnosno pet mesta.

“Od svog osnivanja 1994. godine, ni na jednim izborima SVM nije dobio poverenje manje od 40.000 glasača, a najgori dosadašnji rezultat bio je 46.753 osvojenih glasova. Ištvan Pastor je za listu SVM-a ovoga puta očekivao 20-25 hiljada glasova više od ostvarenih, i jedan do dva mandata za listu Mađarskog pokreta. On je svoj optimizam temeljio na tome što su u protekle tri godine desetine miliona evra dobijenih od matice uložili u stabilizaciju i jačanje biračkog tela”, naveo je Mađarski pokret.

Dodali su da je bilo za očekivati da će se, uz pomoć do sada “neviđene sume novca” koju je SVM raspodelio među biračima i velikim preduzećima koja zapošljavaju značajan broj glasača, vratiti na broj od 60 do 65 hiljada glasova.

“Strategija je propala iz više razloga. Ponajpre hiljade Mađara su imali priliku da se upoznaju sa metodama vladanja SVM-a, koje ova stranka u poslednje tri-četiri godine primenjuje. Velikodušno nagrađivanje poslušnih i kažnjavanje neistomišljenika postali su osnovna obeležja ove politike, zbog čega su brojni pripadnici mađarske zajednice bili egzistencijalno prisiljeni da napuste Srbiju”, naveo je Mađarski pokret.

Dodali su da se, pored toga, sve veći broj Mađara koji podržava vlast, odlučuje da glasa za Srpsku naprednu stranku (SNS) koja u vladajućoj koaliciji donosi odluke, umesto SVM-a, koji “služi kao puki fikus vlastima”.

“Ova pojava je svoj vrhunac dostigla na nedavnim izborima za Savet mesne zajednice u Bogojevu, gde su, u jednom pretežno mađarskom selu, kandidati SNS-a ostvarili pobedu od 7:0 nad kandidatima SVM-a”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga