Mađarska vlada ukida rodne studije

Vlada je uputila svoju odluku univerzitetima sa zahtevom da se o njoj izjasne u roku od 24 sata

14. avg 2018

Vlada Viktora Orbana odlučila je da na univerzitetima u Mađarskoj ukine rodne studije, pod obrazloženjem da ovi smerovi „nisu ekonomski racionalni“.

Svega dva univerziteta u ovoj zemlji nude ovaj studijski program, na koji se može upisati maksimalno 18 studenata. Vlada je prošle nedelje uputila svoju odluku univerzitetima sa zahtevom da se o njoj izjasne u roku od 24 sata. Zahtevati reakciju za tako ograničeno vreme, usred letnjih odmora, kako piše Hungarian Free Press, „najbolji je primer spektakularne arogancije koju ova vlast pokazuje već osam godina“.

Iako je zvanični razlog ekonomski, očito je da desničarskoj struji ovo interdisciplinarno naučno polje odavno predstavlja trn u oku. Stav mađarske Demohrišćanske stranke je da su rodne studije „bespotreban luksuz, ali i destruktivne“. „Moramo podizati svest o tome da ovi programi ne čine ništa u korist naše nacije. Oni zapravo uništavaju društveni model zasnovan na vrednostima Srednje Evrope“, napisao je Lerinc Nača, Orbanov koalicioni partner, u pismu Univerzitetu u Budimpešti.

Univerziteti su poručili da se ne slažu sa ukidanjem rodnih studija, kao i da razlozi za ukidanje nisu jasno obrazloženi. „Teško da rodne studije u Mađarskoj predstavljaju pretnju narativima Fidesa i Demohrišćanske stranke, ali je ovaj režim dobro poznat po gaženju najosetljivijih društvenih grupa“, piše Hungarian Free Press.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga