Mađarska, Poljska i Češka prekršile zakon EU o migrantima

Češka, Mađarska i Poljska nisu preuzele brigu skoro ni o jednoj osobi tokom dvije godine koliko je program bio u funkciji

31. okt 2019

Mađarska, Poljska i Češka prekršile su zakonodavstvo Evropske unije odbijajući pridržavati se migrantskih kvota koje je blok odredio, oduka je savjetodavnog tijela najvišeg suda Evropske unije, javlja Reuters.

U pravnom mišljenju objavljenom u četvrtak, pravnica Eleanor Sharpston rekla je da bi Evropski sud za ljudska prava trebao presuditi da tri zemlje „nisu ispunile obaveze prema zakonu EU“.

Zemlje EU usaglasile su se da će u 2015. premjestiti 160.000 izbjeglica iz Italije i Grčke budući da su bile pogođene velikim prilivom izbjeglica.

Ali, Češka, Mađarska i Poljska nisu preuzele brigu skoro ni o jednoj osobi tokom dvije godine koliko je program bio u funkciji. Izvršna komisija EU tražila je objašnjenje, ali nisu dobili zadovoljavajuće odgovore.

Tri zemlje navodile su sigurnosna pitanja i dovele u pitanje pravne osnove Evropske unije za dodjeljivanje kvota o tome koliko koja država treba prihvatiti izbjeglica.

Sharpstinino mišljenje nije pravno obavezujuće, ali Evropski sud pravde obično slijedi takve preporuke. Sud ima pravo kazniti države koje krše zakone EU.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga