Mađarska: Neočekivan poraz Orbanove stranke na lokalnim izborima

"Suprotstavili smo se i Hodmezovasarhely je pokazao da se želimo riješiti velikih zlostavljača koji maltretiraju čitav razred"

26. feb 2018

Vladajuća stranka mađarskog premijera Viktora Orbana doživjela je u nedjelju neočekivan poraz, samo šest sedmica uoči državnih izbora, pobjedom nezavisnog opozicionog kandidata na lokalnim izborima za gradonačelnika grada Hodmezovasarhelyja na jugu zemlje, prenosi Reuters.

Orbanova stranka desne orijentacije Fidesz za treći se mandat na parlamentarnim izborima nastoji izboriti snažnom antiimigrantskom kampanjom, u kombinaciji s obećanjima rasta izdvajanja za povećanja plata i penzija.

No, preliminarni rezultati pokazuju da je Peter Marki-Zay, novo političko lice, pobijedio Fideszova kandidata Zoltana Hegedusa s osvojenih 57,5 posto glasova, nasuprot 41,6 posto, na izborima za gradonačelnika južnog grada Hodmezovasarhelyja, ranijeg uporišta Fidesza.

„Suprotstavili smo se i Hodmezovasarhely je pokazao da se želimo riješiti velikih zlostavljača koji maltretiraju čitav razred“, rekao je Marki-Zay na konferenciji za novinare.

„Danas počinje novo doba“, dodao je, napomenuvši kako ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da vodstvo Fidesza „može biti bačeno u kantu za otpatke“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga