Mađarski zatvorenici napravili ogradu na granici sa Srbijom

Izgradnja 'pametne ograde', nazvane tako zbog tehnoloških karakteristika, počela je prije mjesec dana

23. nov 2016

Mađarski zatvorenici su okončali izgradnju prvog dijela druge ograde protiv izbjeglica i migranata na mađarsko-srbijanskoj granici, objavili su državni mediji.

Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je u augustu planove o izgradnji druge linije ograde kako bi se pojačala postojeća barijera, napravljena prošle godine duž 175 kilometara duge granice.

Orban je naveo kako je rizik od propasti sporazuma Europske unije i Turske o smanjenju dolaska izbjeglica duž Balkanske rute razlog jačanja odbrane granice.

Izgradnja „pametne ograde“, nazvane tako zbog tehnoloških karakteristika, počela je prije mjesec dana. Barijeru od tri metra visine i 10,3 kilometra dužine napravili su mađarski zatvorenici.

Senzori i kamere

Lokalni mediji navode kako je ograda opremljena senzorima za otkrivanje tjelesne topline i pokreta, kao i kamerama za noćno snimanje.

Kada u potpunosti bude napravljena, smanjit će se broj vojnika i policajaca u svakodnevnim patrolama.

Krajem 2015. godine, Mađarska je izgradila ograde duž granica sa Srbijom i Hrvatskom kako bi smanjila ogromni broj prelazaka izbjeglica, a njenim primjerom poslužile su se i druge države u regiji.

Prošle godine je više od 400.000 izbjeglica prešlo preko Mađarske, granične članice Šengenske zone, kako bi se domogli sjevernih i centralnih dijelova Europe.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga