Mađarski ustavni sud poništio delove izbornog zakona

Sud je ocenio kao neustavnu odredbu novog izbornog zakona po kojoj se obavezuju građani da se registruju za glasanje najkasnije dve nedelje pred izbore

04. jan 2013

Mađarski ustavni sud u petak je delimično poništio izbornu reformu čime je zadao udarac konzervativnom premijeru Viktoru Orbanu.

Sud je naime ocenio kao neustavnu odredbu novog izbornog zakona po kojoj se obavezuju građani da se registruju za glasanje najkasnije dve nedelje pred izbore. Sud je ocenio da taj zakon krši prava birača. Ranije je bilo dovoljno imati ličnu kartu da bi glasao.

Ovo je, kako navodi agencija Frans pres, novi udar za Viktora Orbana i njegovu stranku Fides koja ima dvotrećinsku većinu u Parlamentu.

Opozicija levice i ekološke stranke kao i građanski pokreti smatrali su da je taj zakon pokušaj da se spreče brojni neodlučni birači, među kojima i mnogi razočarani u Viktora Orbana, da u poslednjem času odu da glasaju protiv vlade.

Zakonom je predviđeno i ograničavanje izborne kampanje time što se zabranjuje svaka propaganda 48 časova pre izbora, kao i objavljivanje anketa šest dana pre izbora. Ovo je takođe Sud poništio.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga