Mađarski premijer obećao Jevrejima zaštitu od desnice

Marton Đenđeši, poslanik Jobika, prošle nedelje je rekao u Skupštini da je "krajnje vreme da se proceni broj članova Vlade i Skupštine jevrejskog porekla koji predstavljaju određenu opasnost po nacionalnu bezbednost"

04. dec 2012

Konzervativni premijer Mađarske Viktor Orban je danas poručio da će štititi građane jevrejske vere od antisemitskih napada, ali u saopštenju nije direktno osudio ekstremno desničarsku stranku Jobik.

Premijer je saopštenjem odgovorio na nedavne antisemitske i anti-izraelske provokacije jednog poslanika ekstremne desnice.

Marton Đenđeši, poslanik Jobika, prošle nedelje je rekao u Skupštini da je „krajnje vreme da se proceni broj članova Vlade i Skupštine jevrejskog porekla koji predstavljaju određenu opasnost po nacionalnu bezbednost“.

Njegovi napadi su „nedostojni“, ocenio je Viktor Orban, ne kritikujući, međutim, i stranku Jobik.

„Dok budem na ovoj dužnosti, niko u Mađarskoj ne može biti napadnut zbog vere, uverenja ili porekla. Želim da bude jasno da mi, Mađari, štitimo naše jevrejske sunarodnike“, rekao je premijer.

Više od 10.000 ljudi je u nedelju demonstriralo u Budimpešti protiv antisemitizma.

Predsednik Socijalističke partije Atila Mesterhazi je tokom protesta zahtevao da se premijer izjasni o napadima poslanika Jobika i da se distancira od te partije ekstremne desnice.

Fides, vladajuća stranka Viktora Orbana je optuživana da prihvata populističke i nacionalističke stavove da bi preotela glasače Jobika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga