Mađarski pokret: Smena u Mađar sou da bi se ućutkala kritika

Sve smene izvršene bez ikakvog stručnog obrazloženja.

12. okt 2015

Nevladina organizacija Mađarski pokret kritikovala je smenu urednika kulturnog dodatka dnevnog lista Mađar so (Magyar Szo) i ocenila da je cilj takvih smena da se “ućutkaju” osobe koje su spremne da kritikuju i da budu objektivne.

“Smena Ferenca Kontre je deo procesa čiji je cilj da se uklone, zastraše, ućutkaju osobe koje su spremne formulisati i zastupati kritičko mišljenje i poštovati zahteve za objektivnošću štampe, a koje se ne sviđaju glavnoj urednici i političarima koji stoje iza nje”, naveo je Mađarki pokret u saopštenju za javnost.

Oni su naveli još primera u kojima su novinari, urednici i dopisnici Mađar soa smenjivani iz sličnih razloga i dodali da su sve smene izvršene bez ikakvog stručnog obrazloženja.

Stručni odbor za informisanje Mađarskog pokreta pozvao Udruženje vojvođanskih mađarskih novinara da se oglasi povodom ovog slučaja, a Odbor za medije Nacionalnog saveta Mađara kao osnivača Mađar soa da “preispita sposobnost” Marte Varju da i dalje bude na poziciji glavnog urednika tog dnevnog lista.

Bivši urednik kulturne rubrike u dnevnom listu Mađar so Ferenc Kontra optužio je Martu Varju da ga je smenila jer je objavio negativnu kritiku o romanu “Cenzura”, autorice Ildiko Lovaš, koja je članica Saveta Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Kontra je novinarima rekao da je u kulturnom dodatku “Vidikovac” objavio negativnu kritiku pomenutog romana, koju je napisala spisateljica Erika Bence, nakon čega ga je glavna urednica zamolila da “dobrovoljno” da ostavku, što je on odbio, a ona mu je saopštila da je smenjen.

“Nigde u Vojvodini nije dozvoljeno pisanje negativnih kritika na račun Ildiko Lovaš, životne saputnice (predsednika SVM) Ištvana Pastora. Ona u Vojvodini radi šta hoće, a Marta Varju sledeće godine treba da bude reizabrana na poziciju glavne i odgovorne urednice Mađar soa”, rekao je Kontra.

Dodao je da će zbog smene napustiti Mađar so, uz otpremninu. On je 30 godina radio u Mađar sou, a “Vidikovac” je uređivao 12 godina.

Ildiko Lovaš je proletos podnela ostavku na mesto članice Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Mađara i na članstvo u tom telu.

Prethodno je bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara i jedan od osnivača Mađarskog pokreta Tamaš Korhec oštro kritikovao rad Ildiko Lovaš.

On je rekao da je ona „neformalna predsednica“ Nacionalnog saveta Mađara i da uživa „bezrezervnu podršku“ Ištvana Pastora.

Glavna urednica lista “Mađar so” Marta Varju nije bila dostupna za komentar.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga