Mađarski pokret: RIK prekršio zakon, u falsifikovanje umešana i država

Reč je o industrijskom falsifikovanju potpisa i o organizovanom kriminalu

14. apr 2016

Jedan od osnivača civilne organizacije Mađarski pokret (MP) Tamaš Korhec optužio je danas Republičku izbornu komisiju (RIK) da je prilikom donošenja rešenja o odbijanju republičke liste MP i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM), grubo prekršio Zakon o opštem upravnom postupku.

„Osnovna načela Zakona o opštem upravnom postupku su obavezujuća u svim postupcima koje vode organi javne vlasti i u kojima se odlučuje o pravima i obavezama, a ovo što je RIK uradio je sramota za profesiju koju i ja zastupam“, rekao je Korhec novinarima u sedištu ove organizacije u Subotici.

On je kazao da je njihova lista od strane RIK-a dobila rok da ispuni jedini nedostajući uslov, da dopuni listu sa 194 važeća, overena potpisa podrške građana, a da su oni zapravo predali 300 puta više overenih potpisa nego što je nedostajalo.

„Nakon toga, RIK je naknadnom kontrolom, retroaktivno, pod veoma sumnjivim okolnostima, ustanovio da među onim izjavama birača koji su već prihvaćeni kao važeći, ima onih koji su nevažeći“, rekao je Korhec.

Prema njegovim rečima, predstavnici liste MP i DZVM nisu dobili mogućnost da se izjasne o novim okolnostima, niti je od njih zatraženo da se pismeno izjasne ili dostavenove potpise.

„Nismo mogli da znamo da pečat nije korišćen sa ovlašćenjem i zbog toga bi ovakva odluka morala da bude poništena“, upozorio je Korhec.

Član MP Laslo Varga je rekao da je reč o jednom „industrijskom falsifikovanju potpisa i o organizovanom kriminalu“, za čega je optužio državu da je učestvovala u ovim radnjama.

„Do ovolikog broja falsifikovanih potpisa ne bi došlo da u ovo nisu umešani i određeni delovi državnih struktura. To nisu mogli da rade neki pojedinci koji su smislili da će nekima da pomognu a nekima da odmognu. U pitanju je organizovana podvala“, kazao je Varga.

On je dodao i da će nastati komplikovana pravna situacija ukoliko Upravni sud usvoji njihovu žalbu, jer su izborne liste već proglašene, ali da je MP postupio po preporuci RIK-a.

„Prevaru su učinili oni koji su prikupljali potpise na teritoriji Beograda, čiju pomoć smo bili prinuđeni da prihvatimo, jer smo za vreme trajanja postupka koji je vođen protiv naše liste u Bečeju bili primorani da na nedelju dana obustavimo prikupljanje potpisa na teritoriji cele Vojvodine“, rekao je Varga.

Lider Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aron Čonka rekao je da koalicija trenutno nailazi na „totalnu medijsku blokadu“, naročiti u medijima na mađarskom jeziku, a zatim je optužio i list Mađar so da su loše preneli njegovu današnju izjavu.

„Dao sam telefonsku izjavu tom listu, a na moje zaprepašćenje, u današnjem broju ovog lista, navedene su samo tri rečenice, od kojih su dve dodate i ja ih nisam nikada rekao“, kazao je Čonka i dodao da se ime novinara koji ga je intervjuisao ne poklapa sa potpisom na kraju teksta.

Republička izborna komisija saopštila je 12. aprila da je naknadnom proverom otkriveno da je izborna lista „Mađarski pokret – za promene – DZVM“ podnela izjave birača overene pečatom Prvog osnovnog suda u Beogradu koji nije u upotrebi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga