Mađarski pokret: Politički sunovrat SVM, izgubili 45.000 birača

"Saša Janković u opštinama i gradovima u kojima u značajnom broju žive Mađari osvojio veći broj glasova"

05. apr 2017

Mađarski pokret saopštio je da analiza rezultata predsedničkih izbora pokazuje da je podrška Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) pala ispod 30.000 glasova u odnosu parlamentarne izbore 2016. godine.

„U periodu od 2014. godine, kada je Ištvan Pastor započeo svoj politički sunovrat, najmanje 45.000 vojvođanskih Mađara je uskratilo podršku SVM-u, uprkos milionima i milionima evra koje je ova stranka raspodelila vojvođanskim Mađarima kako bi na izborima zauzvrat mogla računati na njihove glasove“, tvrde u Mađarskom pokretu, prenosi portal Magločistač.

Ovu tvrdnju potkrepljuju podacima da su građani sve tri opštine u kojima predsednici opštine dolaze iz redova SVM u velikoj meri uskratili podršku ovoj stranci, navodeći primer Sente, grada iz kojeg dolazi i predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, a gde je kandidat celokupne vladajuće koalicije osvojio „svega“ 39% glasova.

„Rukovodstvo Sente je definitivno izgubilo svaki legitimitet da vodi tu opštinu. Jedini časni izlaz iz nastale situacije bi bio da predsednik opštine Senta podnese ostavku i da vladajuća koalicija inicira raspuštanje skupštine opštine i raspisivanje lokalnih izbora“, poručuje MP.

U saopštenju se ukazuje da je podrška koaliciji naprednjaka, socijalista i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) očigledno opala u poslednjih godinu dana na području gde žive Mađari.

Taj pokret je istakao da je predsednički kandidat koga su oni podržali, Saša Janković, u opštinama i gradovima u kojima u značajnom broju žive Mađari osvojio veći broj glasova u odnosu na prošlogodišnje rezultate svih političkih organizacija koje su podržale Jankovićevu kandidaturu na ovim predsedničkim izborima.

Takođe, navode da politički pokret koji je Saša Janković pokrenuo doživljavaju kao dugoročnog saveznika, „čiji je najvažniji cilj smena sadašnje vlasti, a predsednički izbori su bili samo prvi korak u ostvarenju tog cilja“.

(Autonomija, Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga