Mađarski pokret optužio Pastora da je obmanuo redakciju Radio Subotice

Pastor članovima redakcije na mađarskom jeziku Radio Subotice ponudio da kolektivno pređu na RTV Panon

29. avg 2015

Udruženje građana Mađarski pokret iz Subotice optužio je danas predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora da je obmanuo redakciju na mađarskom jeziku Radio Subotice, a Nacionalni savet Mađara da je svojim nečinjenjem doveo ovu redakciju u veoma težak položaj.

Mađarski pokret je u saopštenju za javnost optužio Pastora da je krivac za to što je Radiotelevizija Vojvodine pre nekoliko dana otkazala Radio Subotici korištenje frekvencije od 89,6 megaherca, koju je redakcija na mađarskom jeziku Radio Subotice koristila od 2008. godine.

RTV je donela odluku o oduzimanju te frekvencije od Radio Subotice, s ciljem da istu frekvenciju putem novog ugovora ustupi Radioteleviziji Panon (Pannon) iz Subotice, koja funkcioniše u okviru Fondacije Panonija, čiji su osnivači devet fizičkih lica i Nacionalni savet Mađara, naveo je Mađarski pokret.

Dodali su da je Pastor članovima redakcije na mađarskom jeziku Radio Subotice ponudio da kolektivno pređu na RTV Panon i da nastave sa emitovanjem programa pod nazivom Radio Subotica na mađarskom jeziku, sa neizmenjenim programskim sadržajima i prepoznatljivim zvučnim identitetom, ali su oni, izuzev tri člana redakcije, to odbili.

Mađarski pokret je optužio Pastora da je rešenje koje je ponudio “višestruko protivzakonito” i dodao da se to rešenje nikada nije našlo na dnevnom redu Odbora za informisanje Nacionalnog saveta Mađara.

Dodaje se da je takva Pastorova inicijativa zapravo “skandalozan” način rešavanja problema, zbog kojeg je u Subotici stvorena atmosfera da grad kao osnivač radio Subotice vodi isključivo računa o budućnosti redakcije na mađarskom jeziku, a da ih sudbina redakcije na srpskom i hrvatskom jeziku, kao i tehničkog osoblja ne zanima.

Mađarski pokret je optužio predsednika Nacionalnog saveta Mađara Jenea Hajnala da je i u ovom slučaju svojim nečinjenjem pokazao da je nekompetentan.

Mađarski pokret osnovali su pre desetak dana smenjeni i isključeni potpredsednik SVM-a Laslo Varga, bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec, a među osnivačima je i visoki funkcioner SVM-a i aktuelni gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga