Mađarski pokret: Još 82 člana napustila SVM

SVM se služi diktatorskim metodama

12. apr 2016

Članovi civilne organizacije Mađarski pokret (MP) predali su danas 82 istupnice Savezu vojvođanskih Mađara (SVM), nezadovoljni politikom koju vodi ova stranka.

Novinar Radio Subotice i član MP-a Imre Tot rekao je novinarima ispred sedišta SVM-a da je Savez vojvođanskih Mađara “postao sramota vojvođanskih Mađara“.

Ocenio je da SVM “metodama diktature” nanosi najveću štetu upravo mađarskoj zajednici u Vojvodini i dodao da je uvredljivo da ova stranka građane koji su dali podršku MP-u tretira kao da i ne postoje.

“Sada, kada se na izborima pojavljuje još jedna mađarska lista, SVM nipodaštava hiljade građana koji su svojim potpisom podržali listu MP-a, a samim tim i izrazili nezadovoljstvo politikom koju vodi SVM“, kazao je Tot.

Tot je upozorio da se širom Vojvodine gase radio stanice koje emituju program na mađarskom jeziku i ocenio da je SVM to mogao da spreči zahtevom da se ispoštuje koalicioni sporazum sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i lobiranjem kod premijera Mađarske Viktora Orbana.

“Mađari širom Vojvodine ostaju bez informisanja na svom maternjem jeziku, a SVM se od Budimpešte do Brisela hvali kako je ovde sve u redu sa informisanjem. SVM takođe nije uvažio 6.500 potpisa građana da se očuva informisanje na mađarskom jeziku Radio Subotice“, kazao je Tot.

Istupnice bivših članova SVM-a preuzeo je visoki funkcioner ove stranke Karolj Pal, koji nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga