Mađarski pokret: Gradonačelnik Sente forsirao Industriju mesa Matijević

Pokušali državnu zemlju da daju u zakup Matijeviću umesto poljoprivrednicima

29. sep 2015

Nevladina organizacija Mađarski pokret zatražila je od Saveza vojvođanskih Mađara da preispita odgovornost gradonačelnika Sente i potpredsednika te stranke Rudolfa Cegledija u vezi sa davanjem državnog zemljišta u zakup preduzeću Poljoprivreda iz tog grada, koje je u vlasništvu Industrije mesa Matijević.

Mađarski pokret je u saopštenju za javnost naveo da je u protekle dve sedmice “isplivala afera” tokom koje su Cegledi i njegov zamenik Ferenc Borbej sve učinili da bi 2.417 hektara državne zemlje, umesto lokalnih proizvođača, i dalje koristilo preduzeće Poljoprivreda Senta.

Privredni sud u Subotici je ustanovio da je lokalna samouprava u Senti nadležna za izdavanje tih 2.417 hektara državne zemlje, i odbio je molbu preduzeća Poljoprivreda Senta i Industrije mesa Matijević da se privremenom merom obaveže lokalna samouprava u Senti da izuzme iz procesa davanja u zakup pomenutu površinu.

Mađarski pokret je pozvao gradonačelnika Sente da odmah stavi van dejstva odluku o izuzimanju iz procesa davanja u zakup 2.417 hektara državne zemlje i da odmah završi davanje u zakup proizvođačima koji su se javili na javni oglas od 2. septembra.

Cegledi je juče saopštio da će se davanje zemlje u zakup uz učešće lokalnih proizvođača održati do 15. oktobra.

“Za sada se čini da će lokalni proizvođači odneti pobedu. Nadamo se da će i ostati tako”, naveo je Mađarski pokret.

Reč je o nevladinoj organizaciji koju su osnovali nekadašnji visoki funkcioneri SVM-a Tamaš Korhec, Laslo Varga i Laslo Joža, a među osnivačima je i aktuelni gradonačelnik Subotice i funkcioner SVM-a Jene Maglai.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga