- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Mađarski pokret: Cilj Predsedništva SVM-a je da sruši Maglaija

Nevladina organizacija Mađarski pokret optužila je danas rukovodstvo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da proteklih meseci “na sve načine” opstruira rad gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija s ciljem da ga “sruši”.

Maglai je takođe funkcioner SVM-a, ali je i među osnivačima Mađarskog pokreta.

Mađarski pokret je prošle sedmice u Skupštini grada Subotice formirao frakciju u odborničkoj grupi SVM-a i u tu frakciju je ušlo devet od 16 odbornika SVM-a.

Mađarski pokret formirali su republički poslanik Laslo Varga, koji je isključen iz SVM-a, i bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec.

“Mađarski pokret stoji uz devet svojih odbornika, kao i uz gradonačelnika Jenea Maglaija, koje, po svemu sudeći, očekuju dalji politički pritisci, lična diskreditacija i montirani proces”, navodi se u saopštenju za javnost Mađarskog pokreta.

Ta nevladina organizacija, koja je nedavno nagovestila mogućnost učešća na predstojećim lokalnim izborima na proleće, zatražila je od Predsedništva SVM-a da obustavi “montirani proces” protiv devetoro odbornika koji su formirali frakciju u Skupštini grada Subotice.

Predsedništvo SVM-a preporučilo je stranačkim organima da pokrenu postupak protiv njih, jer su, kako je obrazloženo, prekršili stranačka pravila, koja ne dopuštaju formiranje frakcija.

Mađarski pokret je ocenio da je cilj pokretanja disciplinskog postupka “obračun sa onima koji misle drugačije, odnosno rušenje gradonačelnika Subotice i lokalne samouprave grada”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!