Mađarski pasoši sve popularniji

U subotičkom konzulatu prošle godine više od 20.000 građana Srbije podnelo je zahtev za dvojno državljanstvo, a njih 2.000 je to učinilo u ambasadi u Beogradu. Uz etničke Mađare, zahteve podnose i Srbi čiji su preci bili državljani Mađarske do 1918. godine

18. mar 2012

U subotičkom konzulatu prošle godine više od 20.000 građana Srbije podnelo je zahtev za dvojno državljanstvo, a njih 2.000 je to učinilo u ambasadi u Beogradu. Uz etničke Mađare, zahteve podnose i Srbi čiji su preci bili državljani Mađarske do 1918. godine, kada su se delovi današnje Vojvodine prisajedinili Srbiji, pišu „Novosti“.

Po rečima Mikloša Riteca, generalnog konzula ambasade Mađarske u Beogradu, nema bitnih razlika između vlasnika mađarskih pasoša koji žive u Srbiji i onih u Mađarskoj, jer i jedni i drugi maju ista prava osim učešća na izborima u Mađarskoj.

Motiv Srba da traže mađarski pasoš prvenstveno je praktične prirode: kao dvojni državljani imaju pravo da rade u Mađarskoj i u još nekim zemljama EU, da kupuju automobile, ali i nekretnine kod naših severnih suseda.

Mađarski pasoš omogućava i pravo na besplatno školovanje na mađarskim univerzitetima, kao i u Srpskoj gimnaziji “Nikola Tesla” u Budimpešti. Ako se zna jezik!

(Novi magazin/Novosti)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga