Mađarski parlament usvojio sporni ustavni amandman

Izmene su usvojene sa 265 glasova "za" i 11 "protiv", uz 33 uzdržana glasa, u parlamentu u kojem dvotrećinsku većinu ima konzervativna stranka Fides premijera Viktora Orbana

12. mar 2013

Mađarski poslanici u ponedeljak uveče su velikom većinom usvojili sporne izmene Ustava kojima se, prema tvrdnjama kritičara, ugrožavaju demokratska prava i slobode i kojima se na snagu vraćaju odredbe što je ranije poništio Ustavni sud.

Amandman, pored ostalog, oduzima Ustavnom sudu veliki deo ovlašćenja, sprečavajući ga da odlučuje o meritumu i ograničavajući ga da razmatra samo slučajeve pre stupanja na snagu novog Ustava, 1. januara 2012.

Izmene su usvojene sa 265 glasova „za“ i 11 „protiv“, uz 33 uzdržana glasa, u parlamentu u kojem dvotrećinsku većinu ima konzervativna stranka Fides premijera Viktora Orbana.

Amandman su pored Orbanove stranke podržali i poslanici Hrišćanskih demokrata, kao i tri nezavisna poslanika. Evropska unija i SAD, ali i brojni pravni stručnjaci i organizacije za ljudska prava oštro su kritikovali sporni amandman.

Nekoliko stotina demonstranata ispred parlamenta zahteva od predsednika države Janoša Adera da uloži veto na amandman. Ader je saveznik stranke Fides.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga