- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Mađarski nacionalni savet nezadovoljan zbog manjih subvencija iz budžeta Srbije

Mađarski nacionalni savet (MNS) ocenio je da je nepravedno smanjenje državne pomoći manjinskim nacionalnim savetima iz budžeta Srbije. Kako prenosi portal „Vajdašag ma“, u toj oceni složili su se svi članovi MNS, i iz redova Mađarske sloge, odnonosno SVM, i opozicioni iz redova Mađarskog pokreta (MP) i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM).

MNS je na jučerašnjoj sednici usvojio rebalans budžeta, a kako se dodaje, uprkos tome što iz budžeta Srbije stiže 1,383 miliona dinara manje, u kasi je ipak 11,5 miliona dinara više. Do povećanja priliva, kako je je objasnila Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS, došlo je zbog toga što su sredstva neiskorišćena prethodne godine promenjena po kursu koji je povoljniji od očekivanog, kao i prihoda od kamata i vraćenih kredita za stipendije. Tako je priliv sa oko 515 miliona povećan na oko 526 miliona dinara.

Ištvan Tari iz DZVM negodovao je zbog smanjenja dotacija iz budžeta Srbije sa planiranih 60,8 miliona na oko 59 miliona dinara.

„MNS ne bi trebalo da funkcioniše iz pomoći od strane Mađarske, ni od milostinje, već treba da se izbori za pomoć Republike koja priliči manjinskim samoupravama“, istakao je Tari, a prenosi Vajdašag ma.

I predsednik MNS Jene Hajnal izjavio je da svi nacionalni saveti ovo smanjenje smatraju nepravednim. On smatra da je država mogla da učini gest time što bi povećala sumu od 245 miliona dinara da se ne bi smanjivali budžeti nijednog nacionalnog saveta. Dodao je da je MNS ipak u najboljoj poziciji od svih nacionalnih saveta, ako se posmatra funkcionisanje i razvijena infrastruktura.

Kako navodi portal, Ferenc Žoldoš iz MP istakao je da su za autonomiju od esencijalne važnosti novci koje MNS dobija od države Srbije. Naglasio je da su nove investicije bez izuzetka nastale od novca iz Mađarske i da dotacija od države Srbije ne bi osigurala razvojne projekte.

Karoj Dudaš iz Mađarske sloge takođe smatra da ovdašanja mađarska zajednica zaslužuje više, ali da je dobro što je „zemlja matica obezbedila mnogo veću podršku funkcionisanju nacionalnog saveta“.

MNS je prihvatio izveštaj nezavisne revizorske kuće Kreston MDM Revizija po kojem je MNS pravilno iskoristio i obračunao državne novce koje je dobio. Taj izveštaj će biti prosleđen Kancelariji za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!