Mađarski MOL prodaje svoj udio u Ini

Mađarski MOL ovlastio je svoj Odbor izvršnih direktora da počne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini

09. nov 2013

Mađarski MOL ovlastio je svoj Odbor izvršnih direktora da počne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, saopćeno je u petak navečer iz MOL-a.

„Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom Hrvatske, koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije. Istovremeno, Odbor izvršnih direktora je isto tako ovlašten početi s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije“, izvijestili su iz MOL-a u obavijesti sudionika tržišta kapitala o svom stavu vezanom uz ulaganje u Inu.

Ovom odlukom MOL-a izvjesnom postaje promjena pregovaračkih okvira koje je hrvatska Vlada prihvatila na sjednici 1. augusta ove godine, saopćeno je u petak navečer iz Vlade Hrvatske.

„Vlada je sa zanimanjem primila priopćenje MOL Grupe o njihovim stajalištima vezanim za ulaganja u Inu. Današnjom odlukom, izvjesnom postaje promjena pregovaračkih okvira koje je Vlada prihvatila na sjednici 1. kolovoza ove godine“, kaže se u saopćenju.

Najbolji interesi

Vlada će, kao dioničar Ine, u dobroj vjeri postupati s ciljem postizanja najboljeg interesa za Inu kao hrvatskog trgovačkog društva.

Također, Vlada će – i kao regulator- i kao tijelo odgovorno za energetsku strategiju zemlje – poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa Hrvatske, zaključuje se u Vladinom priopćenju.

Kako je nakon sastanka izjavio glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar, sastanak u petak je pokazao da i dalje postoje znatne razlike u stavovima dvaju partnera.

„Što se tiče upravljanja Inom, čvrsto vjerujemo da je postojeći model u skladu s najboljom međunarodnom praksom te hrvatskim i evropskim propisima. U svakom slučaju, uvjereni smo da ćemo, zajedno s Vladom Hrvatske, pronaći rješenje koje će doprinijeti budućnosti Ine“, izjavio je Molnar.

Ministar gospodarstva Hrvatske Ivan Vrdoljak, koji vodi hrvatski pregovarački tim u razgovorima s MOL-om, nakon sastanka je ponovio kako ima mnogo otvorenih pitanja i nesuglasica.

„Danas smo otvorili i predložili novi način korporativnog upravljanja, koji ćemo sutra [subota] i službeno uputiti kolegama iz MOL-a. Mislim da bi bilo dobro, a tako smo se i sporazumjeli, da ćemo nastaviti s kontinuitetom pregovaranja“, rekao je Vrdoljak i poručio da će Vlada napraviti sve što treba da zaštiti Inu, ispregovara poziciju Ine u interesu same kompanije, njenih zaposlenika i energetske stabilnosti Hrvatske.

Trajna napetost

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i hrvatske Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto i želi veći utjecaj u upravljanju Inom.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu.

Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa, koji Ini nanosi gubitke, te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti oko 280 miliona eura odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Mađarska Vlada je početkom oktobra od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za hapšenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija, koga Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga