Mađarski kao izborni predmet u školama u Subotici

Učenici prvog i petog razreda osnovnih škola u Subotici moći će da se opredeljuju između građanskog vaspitanja, veronauke i mađarskog jezika

28. mar 2012

Mađarski jezik će se od naredne školske godine u odeljenjima na srpskom učiti kao izborni predmet koji se ocenjuje, nakon što je Subotica dobila dozvolu od Ministarstva prosvete za to, piše današnji novosadski Mađar so (Magyar szo).

To znači da će učenici prvog i petog razreda osnovnih škola u Subotici moći da se opredeljuju između građanskog vaspitanja, veronauke i mađarskog jezika

Ukoliko se učenici ne opredele za mađarski kao izborni predmet, ostaje im mogućnost da nastavu mađarskog jezika pohađaju fakultativno.

Pedagoški zavod Vojvodine ranije je izradio nastavni plan i program za mađarski kao izborni predmet.

Savetnica subotičkog gradonačelnika Ljubica Kiselički navela je da trenutno u školama u tom gradu ima oko 100 grupa sa ukupno oko 2.000 đaka koji fakultativno uče mađarski kao jezik društvene sredine.

„Treba se nadati da će ulazak mađarskog jezika kao izbornog predmeta u srpska odeljenja doprineti savladavanju problema na planu međusobne komunikacije između učenika srpske i mađarske nacionalnosti”, kazala je Kiselički.

(Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga