Mađarski filozof: Pismo srpskom premijeru

"Vi treba da stanete u zaštitu napadnutih vojvođanskih Mađara zato jer je to moralno tako pravilno"

10. mar 2013

Poznati mađarski filozof Gašpar Mikloš Tamaš uputio je otvoreno pismo premijeru Vlade Srbije Ivici Dačiću. – Hteo bih da spomenem da se u pokrajini vaše domovine koja se zove Vojvodina i koja trenutno još ima autonomiju, sve češće na ulici i  u kafani ljudi napadaju zbog toga jer govore mađarski, ili zato što se zna da su oni Mađari. Zbog toga je vaša vlada već dobila zamerke. Kao i zbog toga jer se prilikom istrage tih slučajeva vlasti nisu pokazale nepristrasnim, bili su skloni da krive manjinske Mađare. Mada iz viševekovnog iskustva znamo da konflikte između većine i manjine uglavnom ima običaj da inicira jača strana – ni stare pogrome u Rusiji nije organizovalo manjinsko stanovništvo protiv Rusa. Vama su, besumnje već dosadile ove kritike i optužbe. I jesu dosadne – naveo je pored ostalog filozof u uvodu otvorenog pisma Dačiću.

-U Srbiji, dragi gospodine premijeru – ako sada zbog jednostavnosti i zanemarimo zamešetaljstvo problema u Sandžaku – srpska država vidljivo nije sposobna da predupredi  temerinske, bečejske, subotičke i novosadske antimađarske incidente. Osim toga da vi neštedemice napravite reda – i kao ministar unutrašnjih poslova – u lokalnoj policiji i postignete da se ta policija, u saradnji sa pokrajinskom vladom u Vojvodini, drži i navodi držanja zakona i da – zajedno sa drugim državnim organima – ispunjava međunarodne obaveze Srbije, bilo bi neophodno da vi posetite recimo Temerin, da se sretnete sa tamošnjim Mađarima, izrazite svoju empatiju i da saopštite: da su vojvođanski Mađari ravnopravni i dragi građani srpske domovine, kao i to da će posla imati sa vama onaj ko se usudi da na državljane Srbije mađarske nacionalnosti koji poštuju zakon digne ruku. Nije dovoljno kada uopšteno osudimo nasilje prema bilo kome, ili ako o javnoj bezbednosti mucamo pobožne sentence. Ukoliko ćete zbog ovoga izgubiti nekoliko glasova šovinista, to će samo uvećati naše poštovanje prema vama i vašoj političkoj porodici –naveo je Gašpar Mikloš Tamaš u pismu Ivici Dačiću.

U otvorenom pismu, mađarski filozof se obratio i srpskom civilnom društvu, srpskim intelektualcima i srpskim medijima. – Vi treba da stanete u zaštitu napadnutih vojvođanskih Mađara ne zato jer tako možete da poboljšate međunarodne ocene o Srbiji – na ovo osim nas ni inače neće niko obratiti pažnju – nego zato jer je to moralno tako pravilno. Rane će zaceliti onda ako vi pokažete da političku zajednicu (naciju) kojoj pripadate okuplja ne etnički egoizam, nego univerzalistički etos ravnopravnosti. Kada niko ne sme da bude zlostavljan zato što je to što jeste – poručio je mađarski filozof.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga