Mađarske stranke razjedinjeno na izbore

Ko će preći prirdoni prag?

07. feb 2014

Šest političkih partija mađarske nacionalne manjine izaći će na predstojeće izbore samostalno ili u različitim koalicijama.

Savez vojvođanskih Mađara, najveća stranka te nacionalne zajednice, saopštila je ranije da će na izbore izaći samostalno i da je cilj da osvoji pet poslaničkih mandata, kao i na izborima 2012. godine.

Za manjinske stranke i koalicije na izborima ne važi census, već prirodni prag. Prirodni prag se izračunava tako što se ukupan broj važećih glasova na izborima podeli sa 250, koliko ima poslanika u Skupštini Srbije. Na primer, ukoliko na izbore izađe četiri miliona građana, prirodni prag za jedan poslanički mandat biće 16.000 glasova.

Tri stranke mađarske nacionalne zajednice na izbore će izaći u koaliciji „Lista nacionalnih zajednica“. Dogovor o formiranju te liste postignut je juče u Subotici a koaliciju će činiti: Pokret mađarske nade, Mađarski građanski savez, Partija mađarske sloge, Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ), Demokratska zajednica Hrvata. Listu će predvoditi Emir Elfić iz BDZ-a, a slična koalicija je na izborima 2012. godine osvojila 25.000 glasova i jedan mandat. Za drugi mandat nedostajalo im je oko hiljadu glasova. Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) nije želela da pristupi toj koaliciji, jer je ocenila da ne postoji jasan koncept manjinske autonomije. Za sada nije poznato na koji način će DSVM izaći na izbore.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara pregovara o zajedničkom nastupu sa blokom stranaka okupljenih oko bivšeg predsednika Demokratske stranke i Srbije Borisa Tadića, u kojem su i stranka Zajedno za Srbiju, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga