- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Mađarske stranke i NVO traže izvinjenje gradonačelnika

Četiri stranke i sedam civilnih organizacija vojvođanskih Mađara u otvorenom pismu zatražili su od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da se izvini pripadnicima nacionalnih manjina u gradu i da poštuje pravo manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

Oni su u otvorenom pismu pozvali i nadležno tužilaštvo da pokrene postupak protiv onih koji su povredili pravo manjina na upotrebu jezika i pisma.

Podsetili su novosadskog gradonačelnika da se u Krivičnom zakoniku Srbije povređivanje ravnopravnosti građana i prava na jezik i pismo smatra krivičnim delom.

U pismu se izražava iznenađenje zbog izjave gradonačelnika da „nije čuo da je neko od Mađara protestovao zbog natpisa“ na displejima gradskih autobusa, na kojima su odnedavno putni pravci ispisani samo ćirilićnim pismom.

Miloš Vučević je tu izjavu dao nakon što je zamenica pokrajinskog ombudsmana zadužena za manjinska prava Eva Vukašinović upozorila gradsku vlast da su na osnovu Ustava Srbije i osnovnog akta grada Novog Sada pored ćirilićnog pisma i srpskog jezika u upotrebi jezici nacionalnih manjina i njihova pisma.

Prema njihovim rečima, Vučević je svojim izjavama poslao poruku da se manjinska prava mogu ostvarivati samo putem protesta, što, po njima, podseća na devedesete godine prošlog veka.

Oni su pozvali predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca i pokrajinskog sekretara za prava manjina Andora Delija da preduzmu sve zakonske mere za ostvarivanje manjinskih prava.

Otvoreno pismo potpisali su predsednici Demokratske stranke vojođanskih Mađara, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Pokreta mađarske nade i Mađarskog građanskog saveza Andraš Agošton, Aron Čonka, Balint Laslo i Laslo Rac Sabo, kao i sedam civilnih organizacija.

(Autonomija/Vajdasag Ma) 

Podelite ovu stranicu!