Mađarska zatvara izbegličke kampove u urbanim zonama

U protekle dve godine, Mađarska je postala glavna tranzitna zemlje unutar Evropske unije za migrante koji žele da stignu do Nemačke ili Austrije

16. jul 2015

Mađarska, koja se suočava s velikim prilivom izbeglica, odlučila je da trajno zatvori četiri izbeglička kampa u urbanim zonama i da otvori privremene kampove sa šatorima van gradskih sredina, saopštila je danas mađarska vlada.“Stav vlade je jasan. Njen cilj je zatvaranje sadašnjih kampova u naseljenim zonama“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Privremeni kampovi će biti šatori, rekao je Janoš Lazar, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana. Lazar je rekao da će jedan takav kamp biti blizu granice sa Srbijom „kako stanovnici ne bi bili uznemireni talasom izbeglica“.

Mađarske vlasti su ranije navele da je ove godine ilegalno ušlo 81.000 izbeglica, od kojih je 80.000 došlo preko Srbije.

U protekle dve godine, Mađarska je postala glavna tranzitna zemlje unutar Evropske unije za migrante koji žele da stignu do Nemačke ili Austrije. Izbeglice pretežno dolaze iz Avganistana, Sirije i afričkih zemalja.

Mađarska vojska je ove nedelje započela izgradnju 175 kilometara ograde duž granice sa Srbijom, kako bi zaustavila protok migranata.

„Ako je granica zatvorena“ ovom ogradom, „neće nam biti potrebni kampovi s velikim kapacitetom“, rekao je Lazar.

Izbeglički kampovi koji će biti zatvoreni, mogu da prime ukupno 3.000 izbeglica.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga