Mađarska u borbi sa recesijom

Centralna banka Mađarske spušta baznu kamatnu stopu već sedmi mesec zaredom, kako bi se izborila s recesijom, koja je u zemlji prisutna od četvrtog tromesečja 2012. godine

28. feb 2013

Mađarska nacionalna banka snizila je referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, na 5,25 procenata.

Centralna banka Mađarske spušta baznu kamatnu stopu već sedmi mesec zaredom, kako bi se izborila s recesijom, koja je u zemlji prisutna od četvrtog tromesečja 2012. godine.

Međutim i guverner Andraš Simor i njegova dva zamenika su protiv daljeg ublažavanja monetarne politike, jer je inflacija u zemlji iznad visine ciljanog nivoa od tri odsto, preneo je Finmarket.

Sadašnjem guverneru Andrašu Simoru za nekoliko dana ističe mandat. Prema izjavi mađarskog premijera, Viktora Orbana, novi guverner bi trebalo da preuzme dužnost u ponedeljak, a njegovo ime bi moglo da bude poznato u petak.

Sve češće se govori o mogućnosti da to bude aktuelni ministar ekonomije, Đerđ Matolči.

Analitičari očekuju dalje smanjenje referentne kamate na pet odsto, a sa promenom rukovodstva centralne banke i ispod te granice.

Centralne banke zemalja istočne Evrope nastavljaju politiku niskih kamatnih stopa. Poljska je početkom februara snizila referentnu kamatnu stopu četvrti mesec uzastopce, na 3,75 odsto, a Češka od novembra ima minimalnu kamatnu stopu od 0,05 odsto.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga