- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Mađarska sutra obeležava 90 godina Trijanonskog sporazuma

Mađarski parlament održaće sutra u Budimpešti sednicu u znak sećanja na potpisivanje posle Prvog svetskog rata Trijanonskog sporazuma, koji se smatra „najvećom katastrofom mađarske istorije“.

Tim sporazumom, Mađarska je, kao poražena strana u Prvom svetskom ratu, a nakon raspada Austrougarske Monarhije, izgubila dve trećine teritorije i trećinu stanovništva.

Mađarski parlament je u ponedeljak proglasio 4. jun, datum potpisivanja Trijanonskog ugovora, Danom nacionalnog jedinstva Mađara.

Tim ukazom naglašava se da svi Mađari koji su Trijanonskim ugovorom dospeli pod jurisdikciju drugih država, ujedno i delovi jedinstvene mađarske nacije.

Parlament je naglasio da problemi koji su nastali Trijanonskim ugovorom mogu da se rešavaju u okviru međunarodnog prava, međusobnog poštovanja i saradnje demokratskih država.

Na sutrašnjoj sednici će govoriti i predsednik države Laslo Šojom.

U Evropskom parlamentu u Briselu je istim povodom otvorena izložba fotografija o znamenitim Mađarima „Od Trijanonske prošlosti do šengenske budućnosti“.

Trijanonski sporazum potpisan 4. juna 1920. godine u palati Trijanon u Versaju, između sila-pobednica i Mađarske.

Po odredbama sporazuma, Mađarska je izgubila dve trećine teritorije, koja je podeljena između Austrije, Čehoslovačke, Jugoslavije i Rumunije.

Čehoslovačkoj su pripale Slovačka i prikarpatska Ukrajina, Rumuniji Transilvanija (Erdelj) i istočni Banat kao i neke druge teritorije, a Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca – Slavonija, Srem, Hrvatska, Međumurje, Prekomurje, delovi Baranje, Banata i veći deo Bačke.

Oko tri miliona Mađara ostalo je van matične zemlje, najviše u Rumuniji, a desetak miliona dotadašnjih građana Ugarske – nemađara, više se nije nalazilo pod mađarskom vlašću.

Mađarska ekstremna desnica i danas poziva na reviziju Trijanonskog sporazuma.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!