Mađarska suspendovala evropska pravila o azilu

"Mađarski sistem za azilante je preopterećen i najopterećeniji je među članicama EU koje su pogođene ilegalnom imigracijom"

23. juna 2015

Mađarska je jednostrano suspendovala pravila EU o azilu, prema kojima ova država mora da preuzme izbjeglice koje su prvo ušle na njenu teritoriju, a potom otišle u neku drugu zemlju, saopštila je Vlada Mađarske.

„Mađarski sistem za azilante je preopterećen i najopterećeniji je među članicama EU koje su pogođene ilegalnom imigracijom“, rekao je portparol.

Pravila o azilu, poznata kao Dablinska regulativa, sastavljena su početkom devedesetih. Njima je definisano da lica koja žele utočište moraju to da zatraže u zemlji u koju su prvo ušla.

Današnja odluka mađarskih vlasti znači da zvanična Budimpešta odbija da prihvati izbjeglice koje su prvo ušle u ovu zemlju, a potom otputovale u neku drugu državu.

Od početka godine, više od 60.000 imigranata ušlo je u Mađarsku na ilegalne načine, saopštila je Vlada ove zemlje.

„Mađarska je iskoristila sve kapacitete koje ima na raspolaganju. Ova situacija zahtijeva brzu akciju. U ovoj eskaliranoj situaciji, Mađarska treba da preduzme potez prije odluka Evropske unije“, navodi se u Vladinom saopštenju.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga