Mađarska pokrenula antievropsku kampanju

Mađarska traži od građana mišljenje o tome kako se suprotstaviti politikama iz Brisela

01. apr 2017

Mađarska je pokrenula protuevropsku kampanju tražeći od građana mišljenje o tome kako se suprotstaviti politikama iz Brisela koje, po vladi, prijete nezavisnosti zemlje.

Upitnik pod naslovom „Zaustavimo Brisel“ poslan je u svako kućanstvo, objavio je visoki zvaničnik vlade pokrećući službeno kampanju, prenosi Hina.

„Velike odluke i borbe su pred nama, a Mađarska iz toga može izaći kao pobjednica samo ako ima podršku cijele zemlje“, rekao je Bence Tuzson.

Upitnik sadrži šest pitanja, a tiču se, prije svega, pitanja imigracije.

Migranti i organizacije

„Šta bi trebala učiniti Mađarska, kada ju, uprkos nedavnoj seriji terorističkih napada u Evropi, Brisel želi natjerati da pusti da migranti ilegalno ulaze?“, jedno je od pitanja.

Nude se dva odgovora: „Omogućiti migrantima da se slobodno kreću po zemlji“ ili „zadržati ih pod nadzorom dok se čeka da vlasti donesu odluku o njihovom slučaju“.

Vlada premijera Viktora Orbana nedavno je dala nalog da se migranti i izbjeglice sistematski stavljaju u kampove uz mađarsko-srbijansku granicu. Zakon je stupio na snagu u utorak.

Jedno od pitanja odnosi se i na međunarodne nevladine organizacije koje, po vladi, podržavaju ilegalnu imigraciju ili se miješaju u unutarnja pitanja zemlje.

Već mjesecima, mađarska vlada vrši pritisak na nevladine organizacije, posebno one koje finansira milijarder mađarskog porijekla George Soros.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga