Mađarska pati i bez evra

Mađarska se mesecima bori protiv bankrota države i nada se pomoći EU i MMF-a. Ali donatori uslovljavaju pomoć. Orbanova vlada je ipak otvorila vrata za nove pregovore i pokazala spremnost na izvesne „kompromise“

17. jula 2012

Premijeru Mađarske Viktoru Orbanu vidno je neprijatno što je njegovoj zemlji hitno potreban novac sa strane. On koji rado ističe snagu i nezavisnost Mađarske, sada nikako ne želi da se prikaže kao neko ko traži pomoć – ali ni kao neko ko je odgovoran za finansijsku mizeriju. Orban krivicu tražu negde drugde. „Zapravo pitanje glasi kako evropske zemlje upravljaju krizom evra. Ta kriza nije pošla od nas, već od evro-zone, a mi njoj ne pripadamo. Ali zbog nje patimo“, kaže mađarski premijer.

I zaista, Mađarska pati i bez evra. Državni budžet je osiromašen, privreda opada. Visoke kamate Mađarska mora da plaća na kapitalnom tržištu. Zato je teško pogodilo mađarsku vladu, kada su EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) pre nekoliko meseci blokirali razgovore o novim kreditima.

Nesuglasice zamenili kompromisi?

Razlog za tadašnji prekid bile su mnogobrojne nesuglasice između Orbanove vlade i Brisela. Iz ugla EU i MMF, nezavisnost mađarske Centralne banke bila je dovedena u pitanje. Svež novac će ponovo biti u opticaju tek kada bude bio promenjen sporni zakon. I upravo je to učinio parlament u Budimpešti početkom meseca. Pritisak zbog Centralne banke je dakle bio delotvoran.

„Shvatili smo da ne možemo dalje da pregovaramo ako ne ispunimo zahteve. Zato smo reagovali i postigli kompromis, povoljan za sve strane“, rekao je glavni pregovorač mađarske vlade Mihalj Varga.

Izgleda da i EU i MMF dele to mišljenje, ocenjujući da je Centralna banka sada ponovo dovoljno ojačana naspram politike. I zato će pregovori o novoj finansijskoj pomoći biti nastavljeni. Čak i pored činjenice da spor između Brisela i Budimpešte na drugim poljima još nije okončan, na primer oko nezavisnosti sudstva i službe za zaštitu podataka. Oko tih pitanja je premijer Orban daleko manje spreman na kompromis nego oko pitanja Centralne banke.

Razgovori o novim kreditima biće komplikovani

Mađarski stručnjak za finansije Ištvan Madar smatra da bi i razgovori o novim kreditima mogli da budu komplikovani. Činjenica je da mađarska vlada hoće novac, ali ne i da joj se neko meša u budžetsku politiku. A to neće funkcionisati, kaže Madar. „Mađarska može da se nada bar onakvom zajmu MMF-a, kakav je dobila 2008. I tada će Mađarska biti kontrolisana svaka tri meseca. Privreda i privredna politika biće pod lupom.“

U svakom slučaju premijer Orban je nedavno pokušao da umanji značaj međunarodne finansijske pomoći. „Nama je kredit potreban da bi poboljšali našu poziciju, a ne da bi preživeli“. I tako bi pregovori mogli da potraju još neko vreme.

(Ivana Ivanović, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga