Mađarska: Ordenje za antisemite

Iz protesta, više od deset ranijih lauerata vratilo je svoja prestižna Tančiš priznanja

17. mar 2013

Još jednom skretanje udesno: Mađarska vlada je uručila visoke državne ordene pojedincima koji su poznati po svojim antisemitskim i desno-ekstremističkim izjavama.

Povodom nacionalnog praznika Mađarske 15. marta, najznačajnije državno priznanje za novinare, Tančiš nagradu, dobio je televizijski voditelj Ferenc Sanislo, preonse mađarski mediji ovog vikenda. Sanislo je na TV stanici Eho, bliskoj vladajućoj stranci Fides, širio antisemitske teorije zavere, a romsku manjinu nazvao „majmunima“. Kontrolni organ za medije je zbog toga 2001. godine TV stanicu Eho kaznio novčanom kaznom.

Orden za zasluge dobio je arheolog Kornel Bakai, koji tvrdi da Isus Hrist nije bio Jevrejin, već knez Parćana, starog iranskog naroda koji je navodno u srodstvu sa Mađarima. Osim toga Bakai optužuje Jevreje da su organizovali trgovinu robljem u srednjem veku.

Zlatni krst za zasluge dobio je Janoš Petraš, pevač rok benda „Karpatija“. koji se smatra rok grupom ekstremno desničarske parlamentarne stranke Jobik. Karpatija je autor marša u međuvremnu zabranjene paravojne mađarske garde, koju je bila osnovala Jobik partija. Bend u svojim tekstovima govori o „bezgrešnoj naciji“ i poziva na nasilnu promenu granica Mađarske.

Zoltan Balog, ministar nadležan za ordenje, izrazio je žaljenje zbog toga što je novinar Sanislo nagrađen. Balog navodno nije znao za antisemitske izjave televizijskog voditelja. Međutim, nema pravnih instrumenta za oduzmanje jednom već dodeljene nagrade, rekao je Balog ne komentarišući ostale sporne nagrade.

Iz protesta zbog toga što je Sanislu dodeljena nagrada, više od deset ranijih lauerata vratilo je svoja prestižna Tančiš priznanja. Opozicioni komentatori ocenili su nagrađivanje ličnosti sa kranje desnice kao gest odobravanja mađarske vlade upućen Jobiku i ekstremnoj desnici.

(DW-DPA) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga