Mađarska: Ogradu prema Srbiji dižu i građani

Vlasti odlučile u gradnji ograde, kojom nastoje spriječiti ilegalne prelaske, angažirati i zainteresirane građane

31. jula 2015

Nakon vojske, mađarske vlasti odlučile su u podizanju ograde uz granicu prema Srbiji, kojom nastoje spriječiti ilegalne prelaske migranata, angažirati i zainteresirane građane.

Za početak su angažirali 215 radnika koji će raditi u dvije smjene po osam sati.

Glasnogovornica regionalne vlade Marta Varga objasnila je kako je riječ o javnim radovima koji bi mogli „poslužiti kao primjer za neke slične projekte u budućnosti“, prenijela je mađarska agencija MTI.

Koordinacija i nadzor nad tim poslom su povjereni logističkoj upravi pri mađarskom Ministarstvu obrane.

Uglavnom će biti angažirani nekvalificirani radnici, a bit će potrebna i nekolicina s dozvolom za upravljanje lakim industrijskim vozilima, prenose mediji.

Radnicima će dva puta dnevno biti osigurani topli obroci, napici i zaštitna oprema.

Mađarska je odlučila da na granici sa Srbijom, dugoj 175 kilometara, podigne ogradu visoku četiri metra kako bi spriječila sve veći broj migranata koji pokušavaju ući u tu zemlju na putu prema zapadnim zemljama.

Orban: Migranti su prijetnja

Ranije je mađarski premijer Viktor Orban optužio Europsku uniju za neuspjeh u obrani građana od „vala ilegalnih imigranata“.

Po njemu su migranti „prijetnja kulturnom identitetu europskih zemalja i doprinose porastu terorizma, nezaposlenosti i kriminala“.

U tom smislu, pozdravio je izgradnju ograde rekavši kako „iskustva pokazuju da takav način zatvaranja granice rezultira smanjenjem broja ilegalnih prelazaka granice za oko 85 posto“.

„Očekujem da će izgradnja ograde na granici sa Srbijom donijeti velika poboljšanja. Vlada je odobrila tehnički dizajn i odabrala mješavinu različitih tehnoloških rješenja za izgradnju ograde“, rekao je mađarski premijer.

Samo ove godine najmanje 90.000 migranata i izbjeglica stiglo je u Mađarsku. U njoj traže azil, ali i brzo napuštaju teritorij te zemlje, odlazeći prema drugim zemljama EU-a, kao što su Njemačka ili Švedska.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga