Mađarska: Odobreno pitanje o migrantima za referendum

Orbanova vlada desnog centra svo vrijeme odbija migrantske kvote

03. mar 2016

Mađarski Nacionalni izborni komitet (NVB) u ponedjeljak je dao „zeleno svijetlo“ za referendumsko pitanje kojim vlada Mađarske želi da osujeti planove EU o obaveznim kvotama za prihvat migranata, prenosi novinska agencija MTI.

Građani Mađarske na referendumu će odgovoriti na pitanje „Da li želite da dozvolite Evropskoj uniji da određuje premještaj nemađarskih građana u Mađarsku bez dozvole Nacionalne skupštine?“

Referendumsko pitanje će morati da dobije i formalno odobrenje najvišeg mađarskog suda – Kurije.

Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je prošle srijede da je njegova vlada odlučila da raspiše referendum o obaveznim kvotama za prijem migranata koje je EU odredila državama članicama. Kako prenosi agencija Reuters, Orban je naveo da bi kvote za migrante promijenile etničku, kulturnu i vjersku mapu Mađarske i Evrope.

– Vlada ovim odgovara na raspoloženje javnosti. Mi smatramo da je uvođenje kvota za premještanje migranata bez podrške ljudi jednaka zloupotrebi – kazao je Orban tada na konferenciji za novinare.

Orbanova vlada desnog centra svo vrijeme odbija migrantske kvote, a mađarski premijer nije rekao kada će referendum biti održan.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga