Mađarska: Odbačena optužba protiv lidera Jobbika

Gyongyosi zahtjevao da se svi Jevreji u mađarskom parlamentu stave na popis, tvrdeći da predstavljaju opasnost

10. jan 2013

Mađarsko državno tužilaštvo odbacilo je u srijedu optužbu protiv čelnika stranke krajnje desnice Jobbik, Martona Gyongyosija, prema kojoj je izazivao mržnju prema Jevrejima zahtijevajući da se svi Jevreji u parlamentu stave na poseban popis, tvrdeći da predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost, prenosi agencija Hina.

Budimpeštanski glavni rabin Slomo Koeves tužio je 27. novembra Gyoengyoesija, jednog od lidera opozicionog Jobbika i zamjenika predsjednika kluba zastupnika te stranke krajnje desnice u mađarskom parlamentu.

Koeves smatra da je Gyongyosi, time što je tražio popis svih Jevreja u parlamentu, pozvao na „hajku protiv zajednice“, što je zapravo kazneno djelo širenja mržnje.

Državno tužilaštvo, međutim, smatra da Gyongyosijeva izjava nije poziv na mržnju, jer to kazneno djelo čini onaj „ko pred velikom javnošću poziva na mržnju protiv nacionalne, etničke, vjerske ili rasne grupe ili protiv različitih grupa stanovništva“.

Masovne demonstracije

Državni tužitelj Imre Keresztes izjavio je da je mađarsko tužilaštvo u više slučajeva bezuspješno podizalo optužnicu u sličnim slučajevima, koju su sudovi odbacivali zbog toga što nije ispunjala navedene kriterije.

Gyongyosijev otvoreni antisemitizam u parlamentu izazvao je osude u Mađarskoj i u inozemstvu.

Desetine hiljada ljudi demonstrirali su tim povodom početkom decembra u Budimpešti protiv nacizma i antisemitizma.

Na protestnom skupu u mađarskoj prijestolnici po prvi su put zajedno učestvovali predstavnici vlade i opozicije.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga