Mađarska od utorka migrante zatvara u kontejnere

Vlada je saopštila da su 324 kontejnera postavljena na dve odvojene lokacije koje se nazivaju "tranzitnim zonama"

28. mar 2017

Mađarska je saopštila da je spremna da počne sa zatvaranjem tražilaca azila u kampove na svojoj južnoj granici sa Srbijom, nakon što je ovog meseca usvojila zakon o tome koji je izazvao kritike grupa za zaštitu ljudskih prava i UN.

Vlada je saopštila da su 324 kontejnera postavljena na dve odvojene lokacije koje se nazivaju „tranzitnim zonama“, a izgrađene su uz ogradu koju je Mađarska podigla duž granice duge 175 kilometara 2015. godine.

„Službe za zaštitu granice su u potpunosti spremne za stupanje na snagu pojačanog legalnog zatvaranja granice 28. marta,“ navedeno je u saopštenju mađarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od utorka, tražioci azila koji uđu u Mađarsku kao i oni koji se trenutno nalaze u toj zemlji biće zatvarani u te kampove dok im zahtevi ne budu obrađeni, prenosi AFP.

Predsednik Mađarske Janoš Ader potpisao je 16. marta sporni zakon prema kojem će svi tražioci azila, uključujući i decu stariju od 14 godina, biti zadržani u kampu od kontejnera za robu na granici sa Srbijom.

Policija, odbrambene snage i Kancelarija za imigraciju i azil sprovele su potrebne pripreme za primenu ove nužne mere, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo ističe da je cilj ograničenja „sprečavanje migranata sa nejasnim statusom da se slobodno kreću po teritoriji zemlje i Evropske unije, kako bi se time smanjio bezbednosni rizik od migracija“.

Do overe zakona došlo je uprkos protesta brojnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, između ostalog i UNCEF-a, koji je saopštio da je odluka bila „duboko razočaravajuća za svu decu na koju će uticati ovaj zakon. Zadržavanje nikada nije u najboljem interesu deteta“.

(Glas Amerike)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga