Mađarska očekuje od vlasti u Srbiji da zaštite Mađare

Poverenje i prijateljski odnosi između dve strane su teško održivi uz ovakve incidente

05. feb 2013

Vlada Mađarske sa nedoumicama je primila vest o najnovijim incidentima u Vojvodini u kojima su pogođeni stanovnici mađarske nacionalnosti u Temerinu, Novom Sadu i Bečeju i od srpskih vlasti očekuje energične poteze i temeljne istrage, izjavio je zamenik premijera Mađarske Žolt Šemjen.

Kako prenose mediji na mađarskom jeziku u Vojvodini, Šemjen je naveo da povređivanje Mađara u tučama i grafiti sa uvredljivom sadržinom za Mađare daju povod za ozbiljnu zabrinutost, „pogotovo u vremenu kada su dva naroda na pragu istorijskog pomirenja“.

„Poverenje i prijateljski odnosi između dve strane su teško održivi, a izgradnja tih odnosa teško može biti nastavljena bez temeljne istrage povodom poslednjih događaja i bez prevencije sličnih slučajeva“, istakao je Šemjen.

On je izrazio uverenje da će Srbija učiniti efikasne i suštinske korake u pogledu ostvarivanja zakonskih prava nacionalnih manjina na svojoj teritoriji, u toj meri da ta prava ne budu povređena „ni u najmanjoj meri“.

Šemjen je dodao da je osećanje sigurnosti u mađarskoj zajednici u Vojvodini palo na niži nivo u odnosu na raniji period pa je neophodna jasna i odlučna ocena tih događaja na nacionalnoj osnovi od strane Vlade Srbije, kao i ograđivanje od incidenata i obezbeđivanje nepristrasnih istraga povodom svih događaja.

(Autonomija/Vajdasag Ma) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga