Mađarska nacionalizuje plinske i komunalne kompanije

Mađari prema Orbanovim riječima plaćaju previsoke cijene energije u usporedbi s primanjima

29. sep 2013

Mađarsko plinsko poslovanje njemačkog energetskog diva E.ON-a ponovo će 30. rujna prijeći u državne ruke, izjavila je za javni radio Kossuth ministrica razvitka Zsuzsanna Nemeth. Nakon što se trgovinski i skladišni odjeli vrate u ruke države, vlada će moći pregovarati o cijenama i utjecati na uvoz prirodnog plina, kazala je. Dodala je da bi i državna energetska tvrtka MVM trebala poslovati na neprofitnoj osnovi.

Prije tjedan dana premijer Viktor Orban objavio je da vlada pregovara o nacionalizaciji šest ili sedam komunalnih poduzeća u sklopu nastojanja da snizi cijene energije i podupre posustalo gospodarstvo. Glavni igrači u mađarskom sektoru komunalnih usluga prema Reutersu uključuju njemačke E.ON i RWE, francuske EDF i GDF Suez i talijanski Eni. Nijedna od tih kompanija nije prošlog tjedna željela komentirati Orbanovu informaciju o otkupu.

Mađarski je premijer također kazao da bi odgovarajući prijedlog zakona mogao biti upućen u parlament u proljeće, iako nije jasno može li biti i prihvaćen prije izbora koji bi trebali biti održani u travnju ili svibnju. Mađari prema Orbanovim riječima plaćaju previsoke cijene energije u usporedbi s primanjima. On podsjeća da su u SAD-u cijene energije otprilike za trećinu niže nego u Europi.
Vlada je u siječnju smanjila cijene komunalnih usluga za kućanstva za 10 posto a u međuvremenu je najavila i dodatno smanjenje cijene grijanja u studenom.

(SEEbiz)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga