Mađarska: Jobbik traži ogradu na granici s Rumunijom

Mađarski premijer Orban smatra da je val izbjeglica dio zavjere da se Europa napuni glasačima koji su skloni ljevici

13. nov 2015

Radikalna nacionalistička stranka Jobbik pozvala je Vladu Mađarske da odmah nastavi sa podizanjem ograde duž dijela granice s Rumunijom, rekao je u četvrtak glasnogovornik stranke.

Stranka zahtijeva izgradnju ograde obzirom na to da je Slovenija [zbog aktuelne izbjegličke krize] počela podizati svoju ogradu na granici s Hrvatskom, rekao je glasnogovornik Jobbika Adam Mirkoczki na konferenciji za novinare.

„To može potaknuti migrante na njihovu putu prema odredištu u zapadnoj Europi da izaberu alternativni smjer za prelazak iz Rumunije u Mađarsku“, rekao je.

On je kazao da su informacije o povećanom pritisku izbjeglica i migranata došle do nadležnih parlamentarnih odbora.

Dodao je kako ograda mora biti podignuta duž cijele, 453-kilometara duge granice, prije nego što krijumčari ljudima počnu koristiti novu alternativnu tranzitnu rutu. Mirkoczski smatra kako će po njegovom mišljenju Rumunija slijediti „srbijanski model“ i dati izbjeglicama laki prolaz preko granice.

Jobbik također traži jačanje policijskih i vojnih patrola na južnim mađarskim granicama, rekao je Mirkoczki.

Orban: Ljevičarska zavjera

Ranije danas je mađarski premijer Viktor Orban izjavio kako bi val izbjeglica koje stižu u Europu sa Bliskog istoka i iz Afrike, mogao biti dio ljevičarske zavjere da se „Stari kontinent“ napuni glasačima koji su skloni ljevici.

Njegova antiimigracijska retorika i podizanje ograda na granici u cilju sprečavanja ulaska izbjeglica koje bježe pred ratovima i siromaštvom ga je u Mađarskoj učinila još popularnijim nego ranije, prenosi agencija Reuters.

„Nisam dovoljno hrabar da sa sigurnošću o ovome govorim javno, ali ne mogu da se otmem utisku da iza svega stoji jedan Master plan“, rekao je Orban u intervjuu švicarskom časopisu Weltwoche.

Mađarski premijer se pozvao na eseje „europskih ljevičara i radikalnih američkih demokrata“ koja predviđaju rađanje europske superdržave, na štetu tradicionalnih nacionalnih država.

„Izbjeglička kriza predstavlja priliku. Sve indikacije i dosadašnje iskustvo ukazuju na to da će ogromna većina tih izbjeglica glasati za ljevicu kad postanu građani Unije, tako da ovo predstavlja uvoz budućih glasača ljevice u Europu“, istakao je Orban.

‘Njemačka je ključna’

Na pitanje novinara zašto su konzervativci poput njemačke kancelarke Angele Merkel prihvatili izbjeglice dobrodošlicom, Orban je rekao: „Mnogi od nas se to isto pitamo. Njemačka je ključna. Ako Nijemci sutra kažu: ‘Puni smo, to je to’, priliv bi momentalno prestao.“

On je dodao i da sumnja da su ruke Merkel vezane zbog njene koalicije sa socijaldemokratima.

Članice Europske unije su duboko podijeljene oko toga kako odgovoriti na iznenadni i masivni priliv izbjeglica.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga