Mađarska je podeljena

Stotine hiljada Mađara je krajem protekle sedmice demonstriralo, za i protiv premijera Viktora Orbana. On se kod kuće još uvek predstavlja kao čovek čvrste ruke, ali se u inostranstvu trudi da se pokaže kao diplomata

18. mar 2012

Nacionalni praznik 15.3. dobar je za jake reči, to vrlo dobro zna Viktor Orban, pogotovo jer se tog dana podseća na revoluciju 1848. kada su se Mađari digli protiv dominacije Habsburške monarhije. „Danas kao i tada važi da Mađarska nije ničija kolonija“ rekao je Orban. Međunarodnu kritiku i nedavne sankcije EU protiv njegove zemlje opisao je kao „diktat spolja.“

Ta i slične njegove izjave dobro prolaze kod 200.000 njegovih pristalica, koji su se u četvrtak okupili ispred zgrade parlamenta u Budimpešti. Naravno da to nije slučaj među opozicionarima, njih 100.000 koji su demonstrirali u blizini. U svakom slučaju stiče se utisak da je Mađarska podeljena. Orban pokušava da „izigrava neku vrstu borca za slobodu“, kaže Adam Balaš sa Instituta za demokratsku alternativu (IDEA) u Budimpešti.

Podela i to baš na nacionalni praznik: Orbanove pristalice nosile su mađarske nacionalne zastave, njegovi protivnici su mahali plavim zastavama EU. I odjednom su u centra grada pohrlili desničarski ekstremisti i razvili srednjovekovne Arpad zastave.

„Ipak, u ovoj zemlji ne vlada haos“, kaže Hans Kajzer koji šest godina vodi kancelariju fondacije Konrad Adenauer. Međutim, istina je da je mnogo toga krenulo pogrešnim putem i to utiče na celu društvenu i kulturnu situaciju u zemlji. A što se ekonomije tiče, Mađarska odavno više nije zemlja za primer, dodaje on.

Slično se razmišlja i u Briselu. Pre par dana je EU poručila da će zamrznuti sredstva u iznosu od pola milijarde evra, ako Mađarska do juna ne bude učinila ozbiljne korake u pravcu štednje.

Katastrofalno nasleđe

Činjenica je da ja za katastrofalnu finansijsku situaciju Mađarske, Orban samo delimično odgovoran. Prethodne vlade na čelu sa socijalistima ostavile su iza sebe „apsolutno pogubno nasleđe“, kaže Kajzer. Bivši premijer Ferenc Đurčanj je konačno priznao da je frizirao finansijke izveštaje. Đurčanj je „u osnovi samo lagao i varao“, tvrdi Kajzer.

Rezultat: Orban i njegova Fideš stranka osvojili su uverljivu pobedu 2010. i od tada vladaju dvotrećinskom većinom. Socijalisti su strogo kažnjeni, liberalima preti padanje u irelevantnost. A na užas mnogih, desno ekstremistička Jobbik stranka, postala je, iza socijalista, treća snaga u parlamentu, sa oko 12 odsto poslaničkih mesta.

Adam Balaš kaže da „u ovom trenutku nema novih vodeća figura“ koje bi mogle da ujedine „kolaž“ opozicionih stranaka i pokreta. Orban praktično može da radi šta hoće: doneo je više od 300 zakona i time po mišljenju Kajzera totalno preterao. EU je odmah pokrenula postupak protiv nekoliko kršenja sporazuma EU u Mađarskoj. Orban ima veliki problem sa svojom imidžom u EU. Domaća opozicija se tako nemoćnom da traži pomoć od prijateljskih stranaka i političara u Evropi.

Kajzer smatra da je komunikacija između mađarske vlade i EU vrlo loša. Za mnogo toga je kriv i sam Orban, jer govori tak okao da je „Evropa neprijatelj Mađarskoj“.

Međutim Kajzer smatra da će se Orbanova sudbina biti odlučena na ekonomskom planu, bez obzira na svu tu čudnu nacionalističku retoriku.

(Deutshe Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga