- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Mađarska forinta i poljski zlot među pet najjačih valuta

Mađarska forinta i poljski zlot se ove godine nalaze među prvih pet najjačih valuta, od 32 svetske valute na rang listi rentabilnosti investicija u svetske monete agencije Blumberg.

Do sada veoma cenjena češka kruna nalazi se među 10 najgorih valuta.

Na osnovu rezultata poslednjeg kvartala na svetskim finansijskim tržištima, u odnosu na dolar, forinta je ojačala za 5,1 odsto i na četvrtom je mestu rang liste, poljski zlot za 5,1 odsto, što ga je plasiralo na peto mesto, dok je češka kruna izgubila 5,4 odsto vrednosti u odnosu na dolar i nalazi se na 24. mestu.

Evro, kojim se plaća u Slovačkoj, nalazi se na šestom mestu rang liste sa 3,88 odsto povećanom vrednošću u odnosu na dolar.

„Svedoci smo dubljih promena u poljskoj privredi. Sve manje se uvozi, a izvoznici su prilično uspešni. Povećavaju prodaju bez obzira na recesiju i u zoni evra. Istovremeno uvoz je ograničen slabom potrošnjom i investicijama“, prenosi danas mišljenja ekonomista poljski ekonomski portal Puls biznesu.

Češku krunu u jesen je masivnim intervencijama na tržištu oborila sa kursa od oko 25 kruna za evro na 27 kruna za jedan evro češka centralna banka, pravdajući intervencije precenjenom krunom i pretnjom deflacije uz nadu da će slabija kruna pomoći izvoznicima i podstaći zamrli privredni rast.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!