Mađarska: Demonstracije protiv premijera „Viktatora“

Oko 4.000 Mađara okupilo se u Budimpešti, protestujući zbog politike premijera Viktora Orbana, kojeg su nazvali diktatorom, pošto je njegova vlada desnog centra usvojila sporne izmjene ustava

18. mar 2013

Oko 4.000 Mađara okupilo se u Budimpešti, protestujući zbog politike premijera Viktora Orbana, kojeg su nazvali diktatorom, pošto je njegova vlada desnog centra usvojila sporne izmjene ustava.

Demonstranti su nosili zastave Evropske unije i opozicije, kao i transparente s natpisom „Viktator“.

Protestni skup, koji je organizovala građanska grupa Mila (skraćeno od „Milion za slobodu štampe u Mađarskoj), prvobitno je bio zakazan za petak, mađarski državni praznik, ali je pomjeren zbog snježnog nevremena koje je paraliziralo veći dio zemlje.

Ustavni amandmani

Orban je postao meta kritika u zemlji i inostranstvu početkom sedmice, kada je njegova Vlada usvojila ustavne amandmane koje su EU, SAD i organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovali, ocjenivši da bi oni mogli da ograniče ovlaštenja najvišeg sudskog organa – Ustavnog suda i ugroze demokratiju u Mađarskoj.

Filozof i aktivista Gašpar Mikloš Tamaš, rekao je na skupu da su „uništene osnovne komponente demokratije i ustavnosti u Mađarskoj“, prenio je AFP.

„Mađari žele živjeti u zemlji u kojoj je ustav zajednički posao ustavotvorne desnice i ustavotvorne ljevice“, dodao je Tamaš.

Prema posljednjim promjenama, usvojenim 11. marta, Ustavni sud može osporavati zakone samo kada je u pitanju procedura, ali ne i njihova suština, a poništene su sve odluke koje je taj sud donio prije 2012. godine.

Tamaš je rekao i da bi građani Mađarske mogli razmotriti mogućnost bojkota slijedećih parlamentarnih izbora, zakazane za početak 2014.

Uprkos spornim izmjenama ustava i padom ekonomije Mađarske tokom 2012., Orbanova vladajuća stranka Fides i dalje vodi u anketama provedenim među građanima.

Prema anketi agencije „Medijan“ s kraja februara, Fides ima 41 posto podrške građana, ispred nacionalističke stranke Jobik s 19 posto i Socijalističke partije sa 17 posto.

(Al Jazeera)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga