Mađarska će bodljikavu žicu na granici staviti pod električni napon

Nova bodljikava žica na granici Mađarske i Srbije, postavljena s ciljem zaustavljanja izbjegličkog vala, bit će pod električnim naponom

07. mar 2017

Nova bodljikava žica na granici Mađarske i Srbije, koja je postavljena s ciljem zaustavljanja izbjegličkog i migrantskog vala, bit će pod električnim naponom, rekao je glasnogovornik Vlade Mađarske Zoltan Kovacs.

Kovacs je za Mađarsku novinsku agenciju (MTI) kazao kako će bodljikava žica na mađarsko-srbijanskoj granici zaustaviti izbjeglički i migrantski val i zaštititi ne samo Mađarsku nego i Evropsku uniju (EU).

Prema njegovim riječima, postavljanje bodljikave žice na dužini 150 kilometara trebalo bi biti završeno do 1. maja, a bit će postavljene i termalne kamere te druga tehnološka oprema, prenosi Anadolija.

Povećani kapaciteti

„Tehnički kapacitet nove ‘pametne bodljikave žice’ veći je u odnosu na prethodnu. Bit će dodan i električni napon na žici, koji, zahvaljujući naprednoj tehnologiji, neće životno ugrožavati čovjeka“, izjavio je Kovacs.

Dodao je i kako će ovaj sistem obavještavati centar i čuvare o tome na kojem dijelu izbjeglice i migranti pokušavaju preći granicu.

Mađarska, koja se nalazi na ruti izbjeglica i migranata koji žele otići u zapadnu Evropu, postavila je bodljikavu žicu na granici sa Srbijom i Hrvatskom, proglasila vanredno stanje u pograničnom području i povećala kazne za one koji ilegalnim putem pokušaju preći granicu.

Savjetnik mađarskog premijera Gyorgy Bakondi saopćio je početkom godine kako će prethodno postavljene bodljikave žice biti pojačane termalnim kamerama, sistemom za noćno snimanje, reflektorima i boljim sistemom za registraciju.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga