Mađari u Vojvodini obeležavaju Nacionalni praznik

Centralna svečanost u znak sećanja na Mađarsku revoluciju iz 1848. godine biće održana u subotičkom Kulturnom centru Nepker

15. mar 2012

Povodom Nacionalnog praznika Mađara, 15. marta, u više mesta u Vojvodini biće održane prigodne svečanosti u znak sećanja na Mađarsku revoluciju iz 1848. godine.

U Novom Itebeju i u Staroj Moravici biće položeno cveće na bistu vođe revolucije  Lajoša Košuta.

Centralna svečanost biće održana u subotičkom Kulturnom centru Nepker, a kao gost je najavljen mađarski ministar za nacionalne resurse Mikloš Retelji.

Na katoličkom groblju u Zrenjaninu juče je otkrivena spomen-ploča u znak sećanja na majora honveda Pala Semerea, koju je osveštao zrenjaninski biskup Laslo Nemet.

Publicista Ferenc Nemet podsetio je da mnogi od heroja 1848. počivaju na zrenjaninskom katoličkom groblju, većinom u neobeleženim grobovima.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da ove godine ima značajno više svečanosti povodom Nacionalnog praznika Mađara.

„To predstavlja i dokaz da ova naša mala zajednica, koja je mnogo propatila, gleda unapred, uzdiže se i ima ambicija i želi da se obnovi”, poručio je Pastor.

(Autonomija/Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga