Mađari traže teritorijalnu autonomiju u Rumuniji

Zvaničnici iz Budimpešte javno podržavaju teritorijalnu autonomiju za županije gde je mađarska manjina u većini i govore o potrebi da se menja Ustav Rumunije, kako bi se iz prvog člana izbacilo da je Rumunija "nacionalna" država

07. feb 2013

Zvaničnici iz Budimpešte javno podržavaju teritorijalnu autonomiju za županije gde je mađarska manjina u većini i govore o potrebi da se menja Ustav Rumunije, kako bi se iz prvog člana izbacilo da je Rumunija „nacionalna“ država i stavi da je „multinacionalna“.

Nezadovoljstvo Mađara u vezi sa formulacijom u Ustavu traje već više od 20 godina, u sklopu želja da dobiju teritorijalnu autonomiju.

Rumuni se sa time ne slažu, jer predstavljaju ogromnu većinu građana, dok sve nacionalne manjine zajedno čine 10,5 odsto.

Do zategnutosti između Bukurešta i Budimpešte došlo je zbog toga što je na zgradi opštine broj deset u mađarskoj prestonici stavljena zastava Sekuja iz Rumunije, odnosno Mađara koji sebe iz istorijskih razloga nazivaju Sekujima i većina su u transilvanijskim županijama Kovasna i Hargita, ali su manjina u odnosu na celu Transilvaniju.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Nemet Žolt, koji već više godina podržava ideju teritorijalne autonomije, izjavio je danas da će mađarske vlasti preduzeti diplomatske mere jer Rumunija zabranjuje stavljanje zastave Sekuja na zvaničnim zgradama.

On je tražio da gradonačelnici iz Mađarske stave, u znak solidarnosti, zastave Sekuja iz Rumunije i ocenio da je stav rumunskih vlasti „simbolična agresija“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije je pozvalo na razgovor ambasadora Mađarske Oskara Fuzeša u vezi sa izjavama zvaničnika iz Budimpešte, a on je izjavio da podržava zahteve Sekuja o teritorijalnoj autonomiji i o izmeni prvog člana Ustava, iz koga žele da se izbaci da je Rumunija nacionalna država.

Ministar spoljnih poslova Rumunije Titus Korlacean izjavio je da ambasador Mađarske „krši osnovne norme i pravila diplomatije, međunarodnih konvencija i rumunskih zakona“. Dodao je da „ko greši na diplomatskom planu u Bukureštu, ne može nastaviti svoj mandat“.

Rumunska Televizija Antena 3 prenosi iz mađarskih izvora da je danas i ministar spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji izrazio saglasnost sa mađarskim ambasadorom u Rumuniji.

Rumunski premijer Viktor Ponta rekao je da je to što se dešava „bezobrazluk“ i da u tom tonu ne prima ni od koga „lekcije“. Naveo je da je Mađarska u predizbornoj kampanji i da on neće dozvoliti da Rumunija bude korišćena u toj političkoj borbi, jer Vlada ima druga
posla.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga