- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Mađari oporezovali čips, keks…

Kontroverzni zakon kojim se uvodi poseban porez na preterano slanu ili slatku hranu, popularno nazvan „taksom na čips“, stupio na snagu u Mađarskoj.
Premijer Viktor Orban je istakao kako je cilj ovog poreza da budu promenjene prehrambene navike Mađara i povede borba protiv gojaznosti.

Predlagač ovog zakona, poslanik Šandor Font, napominje da je novi porez podsticaj građanima da ne jedu tako nezdrave, a uz to sada i skupe proizvode, a proizvođačima da smanje nivo soli i šećera u svojim robama.

Slovo zakona, međutim, nije išlo tako daleko da dodatno oporezuje nacionalne specijalitete kao što su salame, kobasice i mast, kao što je prvobitno bilo predviđeno, već se opterećuju grickalice, keks, gazirani i energetski napici.

Procenjuje se da će mađarskoj vladi, koja snižava troškove ne bi li umanjila državni dug u atmosferi privredne stagnacije, novi porez doneti 74 miliona evra godišnje.

Reka Sološi, predstavnica Udruženja mađarske prehrambene industrije, smatra da je novi porez ishitren i da će pogoditi male domaće proizvođače i oterati velike strane firme, dok će crno tržište da procveta.

Prema pisanju ekonomskog dnevnika „Vilagazdašag“, nemački vlasnik kompanije „Čio čips“ je već zbog novog poreza odustao od gradnje pogona za proizvodnju kokica, a od nove fabrike je navodno odustao i mađarski proizvođač energetskih napitaka, firma „Hel“.

Novim zakonom je, inače, predviđeno da porez na preslanu i preslatku hranu plaća ili njen domaći proizvođač ili, ukoliko je strane proizvodnje, njen najveći uvoznik.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!