MAĐAR SO: Protivljenje Savetu za praćenje uređivačke politike

Uređivački kolegijum lista „Mađar so“ danas je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj se ocenjuje d…

05. mar 2010

logondnv.jpgUređivački kolegijum lista „Mađar so“ danas je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj se ocenjuje da je nepotrebna odluka Mađarskog nacionalnog saveta o osnivanju saveta za praćenje uređivačke politike lista.
Kako se navodi u saopštenju uređivačkog kolegijuma, savet lista je nepotrebna i anahrona tvorevina koja je u suprotnosti sa slobodom štampe, što je čini neprihvatljivom.
„U kontekstu svega što je izrečeno na sednici Nacionalnog saveta da ‘Mađar so’ ne služi mađarsku zajednicu, da je uređivačka politika lista loša i da je zbog toga neophodno da je neko vrati na dobru stazu, vidi se stvarna namera za šta bi služio savet lista“, navodi se u saopštenju.
Urednici „Mađar soa“ su podsetili da je za uređivačku politiku lista jedini nadležan Uređivački kolegijum koji ima podršku cele redakcije i zato odluku osnivača doživljavaju kao omalovažavanje stručne kompetentnosti redakcije.
Povodom događaja u „Mađar sou“ danas se oglasilo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) koje je u potpunosti podržalo zahtev uređivačkog kolegijuma i redakcije lista da Mađarski nacionalni savet pod hitno poništi odluku o osnivanju posebnog savetodavnog tela.
„Sasvim je jasno da to telo koje će, kako je najavljeno, većinski biti sastavljeno od politički podobnih ličnosti, ima samo jednu svrhu, a to je politički uticaj na uređivačku politiku“, ocenio je NDNV i izrazio nevericu da je tako nešto uopšte moglo pasti na pamet osnivaču „Mađar soa“ jer se time krše sva načela medijskih sloboda i na velika vrata uvodi dirigovana cenzura.
„Upozoravamo na to da Nacionalni savet Mađara i Savez vojvođanskih Mađara već dugo vremena pokazuju nameru da drže pod kontrolom uređivačku politiku jedinog dnevnog lista koji izlazi na mađarskom jeziku u Vojvodini“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je to već dovelo do rušenja ugleda tog nekada prestižnog lista i drastičnog pada tiraža, a da je odluka Nacionalnog saveta Mađara „proizvod nemoći da savlada redakcijske otpore političkom uplivu“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga