Mađar so: Na mestu spomen-parka u Čurugu, korov i krave koje pasu.

"Za sve nas se stidim zbog zapuštenosti koja se tu vidi"

15. juna 2016

Jedna od inicijatorki postavljanja spomenika nedužno stradalim Mađarima u Drugom svetskom ratu, Julija Teleki iz mesta Čurug u opštini Žabalj izjavila je da je veoma razočarana zbog činjenice da je taj prostor potpuno zapušten.

“Korov je visok i ceo metar, krave šetaju ispred spomenika, tu je njihov izmet, a na klupe se ne može sesti jer su zarasle u korov”, kazala je Julija Teleki za dnevni list Mađar so.

Dodala je da, uprkos obećanjima iz opštine Žabalj, nikada nije formirana komisija koja će brinuti o spomeniku i njegovoj okolini.

“Ne znam šta je sa tom komisijom, ja vidim da tu niko ne kosi travu, i vidim da zainteresovani dolaze ovde iz Mađarske i za sve nas se stidim zbog zapuštenosti koja se tu vidi. Ja ne mogu da održavam ovu okolinu, ja za to ni snage, ni para nemam”, kazala je Julija Teleki.

Spomenik u Čurugu postavljen je 23. juna 2013. godine, uz prisustvo predsednika Srbije i Mađarske, Tomislava Nikolića i Janoša Adera, a tada je otkriveno i spomen-obeležje Srbima koji su bili nedužne žrtve Drugog svetskog rata u tom kraju.

Dvojica predsednika tada su ocenili da je reč o velikom koraku ka istorijskom pomirenju dva naroda.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga