Macron upozorio na autoritarizam u EU i svijetu

"Želim pripadati generaciji koja će braniti evropsku suverenost, jer smo se borili za to, i neću podleći bilo kakvoj fikciji autoritarnosti"

17. apr 2018

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je Evropu na pojave „autoritarizma“ u samoj EU, ali i širom svijeta.

Macron je u svom prvom govoru pred Evropskim parlamentom od izbora u maju 2017. rekao kako je na djelu „jedna vrsta građanskog rata“ u Evropi.

Očito se referirajući na Mađarsku i Poljsku, Macron je upozorio: „Postoji fasciniranost neliberalnim pojavama i to je u stalnom porastu.“

„Ne želim pripadati generaciji onih koji su sve prespavali, ne želim pripadati generaciji koja je zaboravila svoju prošlost“, rekao je Macron, opisujući svoju viziju budućnosti EU.

„Želim pripadati generaciji koja će braniti evropsku suverenost, jer smo se borili za to, i neću podleći bilo kakvoj fikciji autoritarnosti“, rekao je.

Populističke stranke su posljednjih tjedana pobijedile na izborima u Mađarskoj i Italiji, dok je EU neko vrijeme bila u sukobu s desničarskom vladom u Poljskoj zbog nepoštovanja vladavine prava.

Macron je također predložio osnivanje fonda EU za zemlje koje prihvaćaju izbjeglice, sa čime se EU suočava od izbjegličkog vala od 2015.

Njegov govor pozdravio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, riječima: „Prava Francuska se vratila“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga