Lutovac: U društvu u kome nema slobode i pravde građanska neposlušnost logična

"Represija eskalira iz nedelje u nedelju"

01. dec 2018

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da su promene Ustava Srbije koje se predlažu iz oblasti pravosuđa pokušaji da se i dalje politički utiče na sudsku vlast.

Lutovac je u obraćanju na sednici Glavnog odbora DS rekao da aktuelna vlast „fingira“ reformu pravosuđa zbog potrebe komunikacije sa EU, a ne potrebe ovog društva da ima nezavisnu sudsku vlast.

On je kazao da sudska vlast u Srbiji nije treća grana vlasti i da ustavni amandmani koji je sačinilo Ministarstvo pravde nisu oni koji će učiniti sudstvo nezavinsim.

„To su pokušaji da se i dalje utiče na sudsku vlast političkim putem i pokušaj da se fingira reforma zbog potrebe komunikacije sa EU, a ne potrebe ovog društva da ima sudsku vlast, jer demokratsko društvo počiva na nezavisnom pravosuđu“, kazao je Lutovac.

On je rekao da je republički parlament potpuno devastiran i da je instrument izvršne vlasti, umesto da bude kontrolor te izvršne vlasti.

„Skupština ne donosi zakone, nego ih samo proglašava parlametarna većina. To ponižavanje parlament nije slučajno jer autokrate žele da pokažu da između njih i naroda ne postoji ništa, da nema institucija, a da i ako postoje su nebitne, a bitna je samo relacija između autokrate i naroda“, ocenio je Lutovac.

On je naveo i da je u Srbiji na snazi politički sistem vladavine jednog čoveka, koji je uzurpirao sve državne i institucije i zarobio državu i društvo.

Lutovac je kazao da je potrebna borba protiv ove vlasti i istakao da je DS oduvek baštinila vrednosti slobode, pravde, tolerancije, jednakosti i solidarnosti i bila avangarda, nekada sa većom nekada manjom podrškom, ali da bez nje političke i društvene promene na bolje nisu mogle da se dese.

„Represija eskalira iz nedelje u nedelju, vrše se svakojaki pritisci na sve koji drugačije misle, otupštanja, ucenjivanja, pretnje, zastrašivanja su svuda oko nas i mi ne smemo to nemo da posmatramo“, kazao je Lutovac ističući da je krajnje vreme da se pokažespremnost na otpor.

„U društvu u kome nema slobode i pravde građanska neposlušnost je logičan izbor“, istakao je Lutovac.

On je dodao da su atomsfera u kojoj se Srbija nalazi i sve što se dešava najbolja potvrda da je ulazak u Savez bio dobar izbor, da je Savez u stvari bio nužnost.

„Naši ciljevi, i kao demokrata i osnivača Saveza za Srbiju, jeste da uredimo državu vladavine prava izgradimo privredu na zdravim temeljima zasnovanu na znanju inovacijama i stvorimo slidarno društvo“, istakao je Lutovac.

On je naveo da traže pravedno i solidarno društvo i jednake šanse za sve.

„To je misija Demokratske stranke koja se poklapa sa ciljevima Saveza za Srbiju. Jačanje i revitalizacija DS na jednoj strani i profilisanje i prepoznatljivost Saveza na drugoj strani su komplementarni ciljevi, jer jačanje DS znači jačanje Saveza i jačanje Saveza znači veće šanse za jačanje same DS“, kazao je Lutovac.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga