Lutovac: Savez za Srbiju više nije stvar izbora već nužnosti

"Moramo da se udružimo i ohrabrimo građane koji su za promene"

19. maja 2018

Predsednik Političkog saveta i kandidat za predsednika Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je u intervjuu FoNetu da se ponovo kandiduje za predsednika DS, jer želi da pokaže da je stranka razumela poruku birača koji „nisu odobravali naše soliranje i razumeli su nas kao stranku koja sprečava ukrupnjavanje političke scene“.

Lutovac je rekao da se kandiduje i zato što je stanje u DS pogoršano u odnosu na prethodne stranačke izbore 2016. godine.

Birači su nam na prošlim izborima poručili da nisu nisu odobravali ono što smo radili, niti su odobravali naše soliranje, ocenio je Lutovac.

Razumeli su nas kao stranku koja sprečava ukrupnjavanje političke scene, kao stranku koja je izašla samostalno na izbore i tako narušila potencijalnu sinergiju, ukazao je Lutovac i predočio da je to bila „poruka kažnjavanja koja mora da nas otrezni“.

Moramo da izvučemo pouke iz toga, a to znači da i mi, kao DS i druge stranke iz opozicije, koje su ispod cenzusa, moramo da se udružimo i ohrabrimo građane koji su za promene, a takvih je većina u ovoj zemlji, istakao je Lutovac.

On smatra da su potrebne i suštinske promene u samoj organizaciji stranke, jer se građanima čini da se DS bavi sama sobom i da je izgubila kontakt sa njima.

Potrebno je napraviti drugačiju komunikaciju sa građanima, pokazati empatiju, da smo zaintersovani za njihove probleme, manje birokratije, a više aktivizma, objasnio je Lutovac.

Najzad, ali ne i najmanje važno, dodao je on, moramo da ističemo ljude iz drugog plana i to po kriterijumima uspešnosti.

Lutovac navodi da su u njegovom timu predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, poslanice Dragana Rakić i Aleksandra Jerkov, Dragoslav Šumarac, Dejan Nikolić, kao i Dušan Kostadinović iz Šapca.

Bilo bi bolje da je stranka na neposrednim izborima birala rukovodstvo, rekao je Lutovac, koji smatra da ima veću podršku među članstvom, nego funkcionerima DS-a, ali je to tehnički neizvodljivo zbog nesređenih biračkih spiskova.

Prema njegovim rečima, kada bude bio izabran za lidera DS-a, među prvim zadacima će mu biti uređenje biračkog spiska članova DS-a.

Hoćemo da tačno znamo ko su nam članovi i nije važno koliko ih ima, već da su spremni da uđu u borbu za opšte dobro. Kada napravimo takvu bazu, onda su mogući neposredni izbori, precizirao je Lutovac.

On je napomenuo da je u organizacionom odboru ostao usamljen u stavu da uplaćene članarine ne budu kriterijum za kvotu delegata.

Prema njegovom stavu, i bivši predsednik DS-a Bojan Pajtić snosi odgovornost zašto se izbori sada održavaju po delegatskom sistemu.

U njegovo vreme, kada su bili neposredni izbori, održani su sa neuređenim biračkim spiskovima. Trebalo bi da sredimo te stvari kako bi neposredni izbori bili pravilo, ponovio je Lutovac.

Upitan o mogućnosti da opštinski odbori iz Vojvodine bojkotuju stranačke izbore, Lutovac je rekao da je razgovarao sa njihovim predsednicima posle raspisivanja izbora za pokrajinska tela DS.

Politička šteta je naneta, jer se pokazalo da se zbog unutarstranačkih pogađanja i dogovora, urušava ugled DS činjenicom da bi se izbori za pokrajinsko rukovodstvo održali u Beogradu, ocenio je Lutovac.

Ljudi su se okupili i dogovorili smo se da delujemo zajednički, istakao je on i najavio da će opštinski odbori DS iz Vojvodine poslati delegate za izbornu skupštinu, ali ne i za pokrajinske stranačke izbore.

Pod tim pritiskom došlo je do promene i odlaganja pokrajinskih izbora, zbog čega mislim da je to zajednička pobeda nezadovoljnih koji su se organizovali i preduzeli akciju u korist DS, ocenio je Lutovac.

Da već nije pokrenuta inicijativa o stvaranju Saveza za Srbiju, Lutovac ističe da bi, kao lider DS, on to i sam učinio.

To više nije stvar izbora, već nužnosti i, ako to ne urade opozicione stranke, osuđene su na potpunu marginalizaciju i potpuno će biti svejedno šta bilo koja od tih stranaka misli o bilo čemu, upozorio je Lutovac.

On smatra da je dobro da se napravi savez partija koje će se orijentisati na najmanji zajednički sadržalac promena, da se odredi šta je to što okuplja stranke u savez, a da pri tome svaka od stranaka zadrži svoj identitet i programsku orijentaciju.

Lutovac dodaje da bi taj savez mogao da se proširi i okuplja socijaldemokratske stranke, poput DS, ali i narodnjačke, konzervativne stranke.

Pitanje je samo šta nas okuplja, jer ideja okupljanja radi okupljanja nema mnogo smisla ako ne znamo šta je cilj, ocenio je Lutovac.

On je odlučan u stavu da sa vladajućom strankom ne može biti razgovora o bilo kojoj temi sve dok postoje samovlašće i vladavina jednog čoveka, a opozicija se tretira kao neprijatelj.

(Fonet, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga