Lutovac: Postojanje Slobodne zone je vrsta pobune protiv stanja u društvu

"Fer i demokratski izbori ne odgovaraju isključivo Vučiću"

07. maja 2019

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da suština formiranja „Slobodne zone“ u Beogradu nije u masovnosti već da je svakodnevno prisustvo opozicije jedna vrsta pobune protiv trenutnog stanja u društvu.

Na konferenciji za novinare u „Slobodnoj zoni“ u Pionirskom parku, Lutovac je rekao da se radi o pobuni protiv stanja u državi, protiv loše situacije u medijima i u pravosuđu i zbog činjenica da je u Srbiji ugrožena vladavina prava.

Lutovac je rekao da nije slučajno određeno da se „Slobodna zona“ nalazi na mestu koje je u neposrednoj blizini zgrade Predsedništva, parlamenta i gradske uprave, kako bi ljudi koji odlučuju „imali na vidiku“ slobodne ljude Srbije.

„Da vide da ima još mnogo toga da se uradi da bi Srbija bilo normalna država“, rekao je Lutovac i dodao da će opozicija nastaviti da ih svakodnevno podseća na to.

On je rekao da će DS vreme svog dežurstva u „Slobodnoj zoni“ iskoristiti da održi sednice Predsedništva, stranačkih odbora, Političkog saveta i Gradske organizacije Beograd a da će se tu nalaziti i poslanici demokrata i članovi omladine.

Prema njegovim rečima, to je veoma bitno jer je na delu proces opšteg ujedinjavanja, i ideološkog unutar same DS, ali i ujedinjavanja na opozicionoj sceni u okviru Saveza za Srbiju i sa ostatkom prave opozicije.

„Sinergija naših energija treba da omogući da naše argumente učinimo jačim i da počnemo da tako menjamo društvo“, rekao je on.

Predsednik DS je rekao da će ta stranka to vreme iskoristiti da razgovara i o programu za period nakon vladavine Aleksandra Vučića, kao i da će njegova dalje sudbina zavisiti od toga da li će se u budućnosti ponašati kao racionalan čovek i da li će prihvatiti da umesto propagande uvaži medije u Srbiji i tako omogući građanima da na slobodnim izborima izaberu vlast koju žele.

„Mi očekujemo i da će ovaj pritisak omogućiti tako nešto“, rekao je Lutovac.

Božović: Fer i pošteni izbori ne odgovaraju jedino Vučiću

Poslanici Demokratske stranke (DS) Balša Božović i Aleksandra Jerkov dostavili su danas zahteve za fer i poštene izbore u Predsedništvo Srbije u Beogradu, saopšteno je.

Kako se navodi u saopštenju, oni su te zahteve hteli da uruče „na adresu najodgovornijeg za sveopštu krizu“ – predsednika (Aleksandra) Vučića ali im nije omogućeno da to urade lično.

DS je ocenila da je time još jednom pokazana nespremnost za dijalog i pogubna i antidemokratska politika „iza zatvorenih vrata“.

Božović je, nakon izlaska iz zgrade Predsedništva, ocenio da fer i demokratski izbori ne odgovaraju isključivo Vučiću.

„Njegov strah od fer uslova, ravnopravnog tretmana, slobodnih medija i demokratskog ambijenta jasan je. Kada bi se poštovale procedure, standardi i demokratske tekovine, uspostavljena autokratija ne bi imala više stubove na kojima počiva: strah, kontrola i pritisak. Mi smo uporniji u težnji za sprovođenjem zahteva zato što ne činimo to u interesu sopstvenog održanja na vlasti nego boljitka za sve građane“, ocenio je Božović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga